Način pripreme
1. Operite i isecite bundevu na komade, nemojte ljuštiti koru. Savite u šerpu, zajedno sa masalcem i prelijte vodom, koliko da pokrije dobro. Kuvajte 20 minuta i ocedite. Ostavite da se ohladi.
2. U posudi prosejte brašno sa šećerom u prahu. Unutra isecite maslac na male komade (on treba da bude tvrd i hladan). Počnite da mesite prstoma dok se ne oblikuku mrvice i onda stavite žumance i kašiku ili dve hladne vode. Zamesite relativno tvrdu loptu testa, koju ostavite u frižideru na 30 minuta.
3. Za to vreme oljuštite koru od bundeve, koja se malo ohladil. U nju razbijte jaja, stavite kondenzovano mleko i vanilu. Pasirajte dok se ne dobije homogena smesa i na kraju stavite kašiku mlevenih badema i griz. Dobro promešajte.
4. Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo tanku koru, veću od prečnika pleha za pečenje koji imate (22-24 cm, ako je moguće sa dnom koje se otvara) i njom pokrijte dno i ivice pleha, podvijajući testo. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 6-7 minuta.
5. Izvadite koru iz rerne i smanjite na 180 stepeni, za to vreme, dok se postigne ta temperatura, on će se stvrdnuti i malo ohladiti. Sipajte preko smesu od bundeve, pospite pinjolama i pecite 40-45 minuta.
6. Za dekoraciju rastopite čokoladu sa maslacem na pari i sa mlekom koje nam je potrebno da se razredi smesa, da bismo lakše radili sa njom.
7. Preko papira za pečenje ili aluminijumske folije sipajte po jednu kašičicu čokoladne smese u okrugao oblik i posle čačkalicom za zube ili tankim predmetom koji vam odgovara uzimajte po malo čokolade i oblikujte nogice. Napravite koliko želite paukova, ali ostavite pola smese. Paukove pažljivo stavite u frižider ili zamrzivač da se stvrdnu.
8. Sa preostlaom čokoladom nacrtajte paučinu po površini torte. Ja to radim kašikom, uzimam po malo od čokoladne smese i crtajući ivicom kašike oblikujem krugove i linije.
9. Ostavite tortu u frižider da se ukrasi stvrdnu i onda poređajte paukove preko paučine.
10. Servirajte tortu dobro ohlađenu, zato što ako se ugreje dekoracija će omekšati i paukovi mogu da se deformišu.
Neka vam je slatko!