Način pripreme
1. Prosejte skoro svo brašno u posudu. Preostali deo odvojite za posipanje radne površine i za mešenje. Pomešajte ga sa suvim kvascem i napravite udubljenje u koje sipate rastopljenu mast, so, šećer, sirće i ugrejanu vodu i mleko.
2. Zamesite glatko testo, radite sa njim bar 8-10 minuta. Oblikujte loptu i namažite ili pospite brašno. Ostavite da nadođe 1 sat na toplom, pokrijte posudu čistom krpom.
3. Nadev pripremite tako što umutite jajasa prstohvatom soli i dodajte sitan sir, mirođiju, šarenu so i alevu papruku. Dobro mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
4. Nadošlo testo podelite na 4-5 loptica. Razvucite svaku od njih i obilno namažite rastopljenim maslacem, a odozgo pospite ravnomerno delom nadeva. Stavite ih jednu preko druge, poslednju samo namažete maslacem.
5. Uvijte u rolat i isecite na trouglove, koje simetrično poreate u pleh prečnika 22-24 cm. Pokrijte i ostavite da nadođe još jednom 40-50 minuta.
6. Pospite semenkama i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni bez ventilatora oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
7. Gotvu pogaču namažite maslacem ili poprskajte vodom i pokritje na bar 5 minuta. Tako će korica omekšati.
Prijatno!