Način pripreme
Tikvice operemo i dobro osušimo. Isečemo po dužini sa ljuštilicom na tanke trakice.
Posolimo po ukusu i stavljamo u đevrđir da se ocedi tečnost. Stavljamo ih na pamučnu krpu da se ocedi višak vode. Začinimo sa malo bibera i posipamo maslinovim uljem.
Na ugrejanom roštilju ili teflonskom tiganju pečemo svaku i poređamo pod naklonom u tanjir.
Na taj način će se ocediti višak soka od termičke obrade. Ne bacamo ga. Njime ćemo začiniti nadev i korigovati gustinu sosa.
U posudi pomešamo sireve, dodajemo izgnječeni beli luk i sitno iseckanu mirođiju.
Krutone propržimo u maslinovom ulju i nakon što se ohlade sameljemo na mrvice zajedno sa rendanim sirom.
Dodajemo ih u nadev. Ako se čini da je sos mnogo gust, dodajemo sos iz tikvica. Možemo dodatno začiniti solju, ali pazimo zato što je gorgonzola slana.
Kašikom stavljamo od nadeva na grilovanu tikvicu i uvijamo u rolat.
Porešamo rolate od tikvica na tanjir ili oval.
Krastavac i sečemo na rende da bi lepše izgledao.
Začinimo solju i dodajemo jabukovo sirće, biljnu masti i sito iseckanu mirođiju.
Rolate od tikvica sa nadevom serviramo hladne.