Način pripreme
Kora od maslaca:
1. U aparatu za mešenje/blenderu se pomešaju dve vrste brašna. Dodaje se maslac na kockice i muti se dok se ne dobiju mrvice. Sipa se celo jaje i jedno žumance, promeša se i dodaje se ledena voda. Testo se vadi na foliju, oblikuje se disk i preliva se. Ostavljamo u frižideru na ne manje od 1 sat.
Pire od bundeve i slatkog krompira:
2. Bundeva se očisti i iseče na kockice. Krompir se očisti i takođe iseče na kockice. Đumbir se izrenda i sve se stavlja u tiganj, dodaje se sok od pomorandže, šećer i voda. Ostavljamo na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
Smesa treba da bude suva, lagano karamelizovana. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperatiri, stavlja se u aparat za mešenje/blender i samelje. Dodaje se 1 jaje, 2 žumanca, vanila, svi sastojci i pavlaka. Muti se dok se ne dobije homogena smesa. Ostavljamo sa strane.
3. Dovoljno hladno testo se vadi na brašnom posutu radnu poršinu i pažljivo se razvuče na prečnik oko 30 cm. Od osnovnog prečnika kalupa treba da ima 6-7 cm više razvijenog testa. Uz pomoć oklagije se stavlja u kalup, lepo se oblikuje dno i ivice, testo treba da bude do vrha ivica.
Baš ta ivica se prstima savija ka unutra i palcem i kažiprstom se oblikuje. Testo se izbuši viljuškom i stavlja se u frižider na oko 1 sat. Od preostalog testa se mogu oblikovati figure, na primer list javora ili nešto drugo, namažu se sa malo belanca i peku dok ne dobiju zlatnu boju. Oni će biti za dekoraciju paja.
4. Hladno testo se vadi, pokriva se papirom za pečenje, oblikuje se oko dna i sipaju loptice za pečenje ili zna pasulja.
Peče se na 180 stepeni 25 minuta, vadi se slida se papir sa lopticama i peče se još 20 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.
5. Preko hladne kore od maslaca se sipa pire od bundeve islatkog krompira. Peče se na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
6. Hladni paj se posipa šećerom u prahu, pre toga se stavlja maska za Noć veštica.
Napomena: MasterChef Bruno Albouze, J. Mielle
Napomena: Dve vrste brašna možete zameniti jednim, samo običnim. Slatki krompir može i da se ne koristi, nego samo pire od bundeve, sačuva se gramaža, uprkos tome što mu baš on daje veoma prijatan ukus i slatkoću kolača.
Maslac se ne može zameniti ni sa čim. Napominjem zato što ćetam recepte sa maslacem koji se pripemaju sa uljem, to je nemoguća varijanta. To je to.