Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Umesite mleveno meso u posudi sa jajetom, začinima, mlekom, prezlom, izgnječenim belim lukom i rakijom. Alkohol u smesi sprečava da ćuftice upiju mast.
Oblikujte ćufice veličine loptice za ping pong.
Isecite luk na sitne komade. Vino stavite u teglu i dodajte majonez. Zatvorite i energično mućkajte, tako da se dobije homogena tečnost. Ostavite sa strane.
Stavite maslinovo ulje u dubok tiganj i ugrejte. Porpžite ćuftice u masti dok ne dobiju zlatnobraon boju. Izvadite ih i stavite na ubrus.
Za sos ćemo koristiti istu mast, ali je precedite, da ne upadnu izgoreli ostaci. Stavite samo oko 3 supene kašike masti, druga vam neće biti potrebna, koristite isti tiganj i nemojte ga prati.
Ugrejte mast ponovo, stavite luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte kašičicu šećera, promešajte i sipajte bujon. Ostavite da provri i sipajte tečnost od vina i majoneza, koju ste prethodno pripremili.
Promešajte i vratite ćuftice u tiganj.
Sitno isecite čen belog luka i peršun.
Dodajte suve sastojke u sos i ostavite na umerenoj temperatuti 10 minuta. U međuvremenu promešajte. Na kraju, kada tečnost ispari i sos postane gušći, stavite maslac i beli luk, promešajte, ostavite još nekoliko minuta i čim se sos zgusne skinite sa vatre.
Pospite svežim peršunom i servirajte.