Način pripreme
Rerna 200 stepeni; Ravan pleh, pokriven hartijom za pečenje.
Pečurke očistite vlažnom krpom i oljuštite ih. Stavite ih u blender, dodajte so, biber i majčinu dušicu i sve sameljite dok ne dobijete pastu, oko 30-60 sekundi. Prebacite smesu u tiganj srednje veličine, dodajte malo masnoće, oko 1 kašike, rasporedite smesu po dnu kao palačinku i kuvajte na umerenoj vatri uz često mešanje.
Pečurke u početku puste vodu, ali ona vremenom ispari i smesa treba da se prepolovi. Smesa treba da bude skoro suva. Kada se to postigne, skinite tiganj sa vatre i ostavite ga na stranu.
Komad ili komade mesa, ako su dva, posolite sa malo soli i dodajte biber. U tiganju na veoma jako zagrenaom ulju ispržite meso sa svih strana da se stvori korica i da se sokovi zadrže unutar mesa. Izvadite meso iz tiganja i ostavite ga da odmori na 5 minuta. Nakon toga meso obilno premažite senfom sa obe strane.
Razvucite list lisnatog testa i poređajte po njemu listove pršute, koji treba lagano da se preklapaju. Odozgo stavite kašiku, kašiku i po smese sa pečurkama, rasporedite je ravnomerno i preko nje stavite komad mesa. Ponovo premažite pastom od pečuraka i pokrijte sve pršutom ili šunkom.
Četkom premažite krajeve testa, kako bi se zalepili jedan za drugi, a zatim uz pomoć folije umotajte rolat oko mesa. Rolat treba da bude dobro zategnut.
Pritisnite da se krajevi testa prilepe dobro jedan za drugi. Foliju umotajte sa strane kao bombonu i rolat stavite u frižider na 15 minuta da se stegne. Nakon toga razmotajte foliju, stavite rolat u pleh preko papira za pečenje, premažite ga dobro umućenim jajetom i poleđinom noža napravite lagane zareze, ali nemojte iseci testo. Šaru napravite prema vašoj inspiraciji.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Prilog neka bude po vašem izboru.
Izvor: Gordon Remzi
Napomene: Velington rolat je specijalitet koji se često priprema od strane engleza i amerikanaca za Božić. U principu se priprema od telećeg ili goveđeg bifteka.
Pastu od pečuraka možete dopuniti i sa oko 150 g kestena, pošto su i oni sastavni deo originalnog recepta.
Meso može biti iz jednog, ali i iz više komada.
Šunka koju koristite treba da bude neka vrsta pršute, jer je suvlja. Ako ima previše vlage uticaće loše na lisnato testo.
Soli stavite veoma malo, jer je pršuta sama po sebi veoma slana.
Krajeve testa dobro pritisnitze da se zalepe.
Velington rolat možete pripremiti i prethodne večeri, ostavite ga u frižideru i pecite ga narednog dana. Kažu da je tako bolji, jer će testo biti dovoljno stegnuto i imaće bolji oblik.
Kada ispečete rolat, obavezno ga ostavite da se odmori na 10 minuta i nakon toga ga nasecite na kolutove.