Način pripreme
Kruške operite i oljuštite. Očistite od semenki i isecite na sitne komade. Stavite u šerpu (ja koristim od 3 l). Sipajte vodu i stavite šećer.
Kuvajte dok ne omekšaju, u početku je ringla na maksimumu, a nakon toga smanjite (moj šporet je od 1 do 9 - smanjujem na 4).
Mešajte s vremena na vreme da se ne zalepi. Probajte, ako procenite stavite još šećera. Količina šećera zavisi od voća, zato što voće ima različitu slatkoću.
Kad ostane veoma malo sirupa stavite limuntus i pektin. Isključite ringlu, ali nemojte skidati šerpu. Mešajte neprestano dok ne prestane da vri. Smesa se pasira.
Sipajte gotovo slatko u male tegle, zatvorite i odmah okrenite naopako (dok su još tople) da se vakumiraju. Ostavite 4-5 sati okrenute naopako.