Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Puž od jabuka sa slatkom od kajsija i oraha

Puž od jabuka sa slatkom od kajsija i oraha

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Puž od jabuka sa slatkom od kajsija i oraha
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 3
15/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Još jedno kulinarsko remek-delo, koje nas je nateralo da zasučemo rukave i da probamo da obradujemo drage ljude"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 42 g
  • maslac - 70 g
  • šeće - 80 g
  • so - prstohvat
  • brašno - 500 g
  • za nadev
  • jabuke - 500 g
  • džem od kajsija - 180 g
  • sok od limuna - 3 supene kašike
  • orasi - 100 g, krupnije samleveni
  • suvo grožđe - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko. U njemu rastvorite kvasac sa šećerom. Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte mleko sa kvasecom, rastopljenim maslacem i solju. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe.

Napravite nadev tako što očistite i isečete jabuke na sitne kockice. U njih dodajte orahe, suvo grožđe, sok od limuna i džem od kajsija (160 g). Dobro promešajte.

Razvucite testo u pravougaonu koru 30x40 cm. Odozgo rasporedite nadev, lagano ga pritiskajte ka testu. Isecite na četiri trake. Prvu uvijte u oblik puža. U njen kraj stavite drugu i ponovo uvijte.

Tako radite dok se ne dobije veliki rolat. Pažljivo ga stavite u namazan kalup (24-26 cm). Ostavite da nadođe 30 minuta. Pecite na 150-160 stepeni oko 45-50 minuta.

Pre nego što izvadite iz rerne, izvadite ga i namažite preostalim džemom (20g). Ponovo vratite da se zapeče. Izvadite kolač i ostavite da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: