Način pripreme
Ovaj recept (deo njega) je nadahnut iz knjige Saše Martena - Život od nule - 195 recepata - 195 država - 195 sedmica.
Aroma lipe mi je pala na pamet, ona daje lepotu ovim laganim palačinkama.
U odgovarajućoj posudi prosejemo brašna, dodajemo i ostale sastojke - umućena jaja, so, vanilu, sveže mleko i aromatične cvetove lipe. Mutimo smesu dok ne postane homogena.
Pokrivamo posudu folijom. Stavljamo smesu za palačinke da ostanu jednu noć u frižideru.
Testo treba da bude dobro temperirano pre termičke obrade.
Onda dodajemo 2 supene kašike rastopljenog maslaca i dobro promešamo.
Uvek mažemo maslacem dno činije u koju stavljamo pečene palačinke.
Tiganj za pečenje namažemo biljnom mašću, zato što maslac zagori i unuštava kvalitet ukusa palačinaka.
Malacem namažemo ivice svake palačinke i ostavljamo ih ispod posude kad se ispeku. Tako će ostati vazdušaste i meke.
Pečemo dok ne potrožšimo smesu za palačinke.
Serviramo sa slatkom od kajsija.