Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Torta sa musom i karamelizovanim breskvama

Torta sa musom i karamelizovanim breskvama

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3692k233
Torta sa musom i karamelizovanim breskvama
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
15/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Stvarno veličanstvena torta, u koju vredi ulužiti vreme i trud, zato što se oni isplate sa najvižnijom stvari - radošću u očima vaših bližnjih."

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1/2 šolje
  • brašno - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 2 kesice
  • keks - 4 komada, Oreo
  • za mus od bresaka
  • breskve - 4 komada, oljuštene
  • šeće - 1 šolja
  • želatin - 1 komad
  • esencija - 3 - 4 kapljice, rum
  • za krem od pavlake
  • kisela pavlaka - 200 g
  • želatin - 1 komad
  • breskve - 2 komada, oljuštene
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 1 supena kašika
  • voda - 1 supena kašika
  • vanila - 1 kesica
  • za dekoraciju
  • breskve - 3 - 4 komada
  • žele od dunja - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom na mekan krem. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i vanilom i mešaje kratko, koliko da upije brašno. Sipajte smesu u kalup (26 cm). obložen papirom za pečenje. Odozgo pospite izmrvljenim Oreo keksom. Pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

Za mus; Stavite isečene breskve zajedno sa šećerom i malo vode da se skuvaju i zgusnu. Pasirajte dok se ne dobje glatka smesa. Ostavite da se malo ohladi, dodajte esenciju i želatin (prethodno ga potopite u hladnu vodu dok ne nabubri i nakon toga rastvorite na pari). Ostavite u frižideru da se ohladi, ali ne da se stegne.

Za karamelizovane breskve U šerpu stavite šećer, maslac i 1 supenu kašiku vode. Karamelizujte dok se ne dobije zlatna boja i sipajte isečene breskve. Promešajte i ostavite nekoliko minuta da se karamelizuju. Ostavite da se ohlade.

Stavite koru u kalup sa obručem. Prelijte je šećernim sirupom i nekoliko kapljica esencije ruma. Sipajte mus od bresaka i ostavite u frižideru.

Za to vreme pripremite krem. Umutite pavlaku, ali ne puno. U nju dodajte kiselu pavlaku, mutite pažljivo i dodajte karamelizovane breskve i želatin (pripremljen na isti način kao i za mus).

Gotov krem sipajte preko musa od bresaka, dobro poravnajte i ponovo stavite u frižider.

Isecite breskve na tanke kriške i poređajte preko krema od pavlake. Namažite ih rastopljenim želeom, razređenim sa malo vode.

Vratite u frižider dok se torta potpuno ne stegne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: