Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Laka i sočna čokoladna torta

Laka i sočna čokoladna torta

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Laka i sočna čokoladna torta
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Nikad se ne pita da li želite čokoladnu tortu već - koliko parčića čokoladne torte želite"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • šećer - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 200 ml
  • brašno - 270 g
  • kakao - 20 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1/2 ampule, tečna
  • za krem 1
  • krem paradiz - 1 pakovanje, čokoladni, dr Oetker
  • sveže mleko - 300 ml
  • za krem 2
  • krem za kolače - 1 pakovanje, čokoladni, dr Oetker
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer u prahu - 3 - 4 kašike
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - jedna i po šolja
  • za ukras
  • čokoladne mrvice
  • čokoladni keks
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred izvadite sastojke na sobnu temperaturu. Napravite koru mešajući brašno sa praškom za pecivo i kakao. Dobro promešajte.

Pomešajte ulje sa svežim mlekom. U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom. Dodajte naizmenično suve i tečne sastojke.

Gotovu smesu sipajte u kalup za tortu sa pokretnim zidovima prečnika 24 cm. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 30 minuta. Ohladite.

U međuvremenu pripremite sirup, karamelizujući šećer u posudi na ringli. Dodajte pažljivo vodu (pazite jer mnogo isparava). Ostavite karamel da se istopi i sirup da vri oko 15 minuta na umerenoj temperaturi.

Pripremite kremove prema instrukcijama proizvođača.

Isecite koru na pola. Stavite donji deo u tanjir. Pospite koru sirupom. Ostavite da upije i namažite kremom Paradiz. Pospite sa malo čokoladnih mrvica. Stavite drugu koru.

Ponovo prelijte sirupom, sačekajte da se upije sirup i namažite celu tortu čokoladnim kremom.

Stavite u frižider na oko sat vremena. Ukrasite čokoladnim mrvicama i čokoladnim keksom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: