Način pripreme
1. Pripremite cveklu tako što je dobro operete tekućom vodom. Namažite je sa malo ulja i uvijte u aluminijumsku foliju. Pecite na 200 stepeni oko jedan sat. Probajte viljuškom i ako vam se čini da je tvrda, pecite dok ne bude gotova.
2. Oljuštite i isecite krompir na tanke kriške, posolite ga i pospite biberom. Poređajte ih u pleh, pokrijte jednim ili sa dva sloja ivice i dno.
Pospite sa malo maslinovog ulja po ivicama, a u sredini rasporedite maslac, isečen na komadiće. Pecite na 190 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije lepu boju.
3. Za to vreme pripremite nadev od spanaća, iseckajte praziluk i dinstate sa prstohvatom soli dok ne omekša, u maslinovom ulju. Dodajte spanać, isečen ili cele listove - kako volite. Kuvajte 4-5 minuta i skinite sa vatre.
4. Gotovu cveklu isecite na kriške i poređajte preko krompira jedan sloj, pospite sa malo soli i bibera i rasporedite nadev od spanaća.
5. Umutite jaja za preliv sa kiselim mlekom i unutra izmrvite sir. Prelijte jelo i pecite ga dok ne porumeni (200 stepeni), nakon toga izrendajte kačkavalj (ili grojer sir) i ponovo stavite u rernu dok se ne rastopi i dok se ne dobije lepa, zlatna korica.
6. Zapečeno jelo servirajte toplo i uživajte u njegovom čudesnom ukusu.
Prijatno!