Domaći oraščići

ažurirano:
MarianaMariana
Šef kuhinje
271842k
Domaći oraščići
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Đakonije koje su naše babe spremale ostale su zauvek u našim srcima. Takav je i ovaj predivan retro recept za domaće oraščiće."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • mast - 1 šolja (ili maslac)
  • soda - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 kašičice
  • vanila - 1 komad
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 3 kašike
  • maslac - 1 komad
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • kakao - 1 kašika
  • konjak - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesimo testo od navedenih sastojaka, tako što najpre umutimo jaja sa šećerom, mašću (maslacem), kiselim mlekom i vanilom, a nakon toga dodajemo prosejano brašno sa sodom. Treba da se dobije meko testo.

Kidamo po malo i stavljamo u otvore u presu za pečenje u obliku oraščića.

Pečemo oraščiće u presi na ringli. Ostavljamo da se ohlade.

Za krem stavite u šerpu 400 ml od svežeg mleka sa šećerom i stavite da provri na niskoj temperaturi, ja stavljam na 5, Povremeno promešajte, da ne zagori.

U posudi razbijemo jaj, preostalo mleko i brašno. Mutimo dok ne dobijemo glatku smesu.

Čim mleko sa šećerom provri, skidamo sa ringle. Dodajemo smesu sa jajima u tankom mlazu i maslac isečen na male kockice. Vratimo na ringlu i sačekamo da provri.

Skinite sa ringle, stavite mlevene orahe i promešajte, Za aromu krema stavljamo kakao i konjak, i ponovo promešamo.

Kokrijte mlečni krem sa orasima providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

U svaku polovnu oraščića stavljamo krem i zalepimo dve po dve polovine.

Domaće oraščiće skužimo uz šolju aromatične kafe.

Ako vam se dopada recept, obavezno probajte i naše druge recepte za slepljene kolačiće, ispucale kolačiće ili ove neverovatne medenjake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: