Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem od banane Magiija

Krem od banane Magiija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem od banane Magiija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
8 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
28 min.
Porcije
3
"Magičan desert za malu i odraslu decu"

Potrebni sastojci

  • banane - 3 komada, meke
  • maskarpone - 300 - 350 g
  • šećer u prahu - 6 kašika
  • šećer - 3 kašike
  • maslac - 95 g
  • sok od limuna - 3 kašike
  • keks - 150 g
  • esencija banane - 2 kapljice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremamo hrskavi dekor za naš krem, mrveći keks pomoću blendera ili prelazeći oklagijom preko njega dok ne dobijemo fine mrvice.

Stavljamo u posudu i mešamo sa istopljenim maslacem, odvajajući 12-13 g koje ćemo iskoristiti kasnije u drugu svrhu. Kapnemo kapljice esencije i dobro promešamo.

2. Pripremamo posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, i uključujemo rernu da se zagreva na 200 stepeni.

3. Stavljamo mali okrugli prsten na papir i staljamo po kašiku od hrskave smese. Pritiskamo prstima ili zgodnim priborom, dok se ne zaravna i postane kompaktno (gledajte da debljina bude malo veća od pola cm, jer bi se previše tanak keks kasnije polomio).

Pomeramo prsten i nastavljamo tako dok ne istrošimo smesu i imamo dobro oblikovan keks sa aromom banane. Stavljamo u zagrejanu rernu na 2-3 minuta i odmah izvadimo da se ne razliju i izgube oblik. Cilj nam je da se blago zarumene i budu hrskavi. Ostavljamo da se ohlade.

4. Pozabavimo se kremićem gnječeći dve banane viljuškom. Čak i da ostanu manji parčići nije problem, jer bismo tako dobili zanimljiviju teksturu. Prelivamo sokom od limuna, koji osim što će dalovati kao neutralizator oksidacije banana, daće i još ukusa koji će se savršeno uklopiti u naš desert.

5. Stavljamo maskarpone i šećer u prahu i dobro promešamo. Probajte i ako više volite da dodate još šećera da bude slađe.

6. U tiganj zagrejan na umerenoj vatri stavljamo izdvojen masac i kristal šećer. Isečemo treću bananu na krugove i čim se šećer i maslac istope karamelizujemo na kratko parčiće.

7. U odgovarajuće čaše ili posudice na dno stavljamo keks, odozgo našpricamo krem i ukrasimo sa još keksa i karamelizovanim bananama.

Beleška: Nisam probala da ostavim kremić da odstoji jer ga obično odmah konzumiramo. Ali bih posavetovala ako ga nećete odmah servirati da ne stavljate keks odozgo, da se ne vlaži, ne omakša i ne izgubi svoj efekat. Najbolje je da ga ukrasite neposredno pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: