Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pečeni krompir»Šareni krompir u rerni sa ruzmarinom i belim lukom

Šareni krompir u rerni sa ruzmarinom i belim lukom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Šareni krompir u rerni sa ruzmarinom i belim lukom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Samo krompir, a takva đakonija, da odmah sipate još piva"

Potrebni sastojci

  • maslac - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • ruzmarin - 1 kašika, svež (usitnjen)
  • beli luk - 4 čena, usitnjen
  • so - 1 i po kašičica
  • biber - pola kašičice
  • parmezan - trećina šolje, narendan
  • krompir - 6 komada, običan, veći
  • batati - 2 komada, veliki
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Pravougaona keramička posuda za pečenje.

U posudi se pomešaju istopljeni maslac i maslinovo ulje. Dodaju se usitnjen ili pasiran beli luk, so, biber i ustinjen ruzmarin. Promeša se.

Dve vrste krompira se operu, oljušte se. Iseku se na krugove debljine oko 3 mm. Dodaju se u smesu s maslacem i rukama se promešaju, ali tako da je svaki krug dobro zamašćen.

Uzima se gomilica namašćenog krompira, prethodno postavljeni - jedan krug običnog, jedan batat. Poređaju se da stoje ispravljeni jedan za drugim, dok se ne potroše.

Formira se oko 4-6 redova po dužini kalupa. Prelivaju se ostatkom maslaca iz posude. Posole se.

Peče se na 180 stepeni oko 50-60 minuta. Nakon toga se izvade i posipaju narendanim parmezanom. Vraćaju se u rernu da se dopeku oko 15-20 minuta.

Beleška: Može da se koristi jedna vrsta krompira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: