Način pripreme
1. Očistite ribe, otkinite im glavu i savite palac i gurajte od gornjeg dela ka repu. Unutrašnjost izlazi sama na ovaj način. Odvojite kost i rep i svku ribu podelite na dve filea.
2. Operite dobro očišćene ribe sa mnogo hladne vode i ostavite na 15 minuta pokrivene ledom, da izađe i poslednji ostatak krvi i da se meso savije.
3. Izvadite led i ponovo properite dok voda ne postane bistra.
4. Za marinadu pomešajte sirće sa vodom i unutra rastvorite so. Ovom smesom prelijte ribu. Ona treba potpuno da bude pokrivena, tako da ako je potrebno sipajte još vode. Posudu pokrijte folijom i stavite u frižide na 5-6 sati - jednu noć.
5. Kad prođe vreme, ocedite iz tečnosti i sipajte čistu vodu. Neka odstoji tako 15 minuta. Probajte i ako vam se čini da je previše kiselo ili slano za vaš ukus, ostavite više vremena u vodi dok ne dobijete onako kako vi želite.
6. Ponovo dobro ocedite ribice. One pobele i stvrdnu se. Poređajte ih zbijeno jedna do druge u staklenu posudu u nekoliko slojeva i isecite beli luk na kriške preko njih. Možete ga staviti i u donje redove. Prelijte maslinovim uljem tako da potpuno pokrije ribu. Ako vam nije dovoljno, dodajte još.
Iseckajte peršun i rasporedite odozgo.
Tako inćuni mogu izdržati 2-3 sedmice u frižideru i da imate sveže meze u svako doba.
7. Ribice servirajte prelivene sa malo maslinovog ulja i još svežeg peršuna.