Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeća plećka na mediteranski način

Jagnjeća plećka na mediteranski način

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Jagnjeća plećka na mediteranski način
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Danas smo rešili da improvizujemo i umesto obične pečene jagnjetine smo pripremili jagnjeću plećku na mediteranski način. Fantastična je, a Vi možete zapisati recept"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 500 g
  • paradajz - 300 g, sitno iseckan
  • crni luk - 1 glavica, sitno iseckan
  • slanina - 150 g, isečena na kockice
  • sušeni paradajz - 15 g, sitno seckan (u maslinovom ulju)
  • ruzmarin - 2 kašike, svež, sitno iseckan
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • senf - 1 kašika
  • masline - crne, bez koštica, sitno iseckane
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Upržite na umerenoj vatri i u maslinovom ulju slaninu, luk i sušeni paradajz oko 10 minuta. Dodajte paradajz i masline, promešajte dobro i ostavite na slaboj vatri da se krčka oko 15 minuta, dok tečnost ne ispari.

Na kraju dodajte senf i ruzmarin. Posolite i dodajte biber po ukusu, promešajte dobro i skinite sa vatre.

Ugrejte rernu na 170 stepeni (uključite ventilator, ako ga nemate, onda rernu zagrejte na 190 stepeni). Posolite plećku sa svih strana. Oštrim nožem napravite džep pored kosti.

Stavite malo sosa na dno pleha u kome ćete peći meso. Kašikom napunite džep u plećki nadevom (sosom) i postavite je u pleh.

Preostalim sosom pokrijte jagnjeće meso. Umotajte pleh u foliju i pecite meso oko 90 minuta. na kraju skinite foliju i ostavite da se zapeče još 20 minuta.

Servirajte jagnjetinu sa prilogom za jagnjetinu od krompira i nane ili nekim drugim, po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: