Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Marinirana riba»Marinirani inćuni na mediteranski način

Marinirani inćuni na mediteranski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Marinirani inćuni na mediteranski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Sveže meze za prijatelje u svako doba i pri ruci"

Potrebni sastojci

  • inćuni - 1 kg
  • sirće - 250 - 300 ml
  • voda - 250 ml
  • so - 80 g
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • peršun - 1 šaka, listovi
  • maslinovo ulje - oko 300 ml
  • led - za pokrivanje ribe
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ribe, otkinite im glavu i savite palac i gurajte od gornjeg dela ka repu. Unutrašnjost izlazi sama na ovaj način. Odvojite kost i rep i svku ribu podelite na dve filea.

2. Operite dobro očišćene ribe sa mnogo hladne vode i ostavite na 15 minuta pokrivene ledom, da izađe i poslednji ostatak krvi i da se meso savije.

3. Izvadite led i ponovo properite dok voda ne postane bistra.

4. Za marinadu pomešajte sirće sa vodom i unutra rastvorite so. Ovom smesom prelijte ribu. Ona treba potpuno da bude pokrivena, tako da ako je potrebno sipajte još vode. Posudu pokrijte folijom i stavite u frižide na 5-6 sati - jednu noć.

5. Kad prođe vreme, ocedite iz tečnosti i sipajte čistu vodu. Neka odstoji tako 15 minuta. Probajte i ako vam se čini da je previše kiselo ili slano za vaš ukus, ostavite više vremena u vodi dok ne dobijete onako kako vi želite.

6. Ponovo dobro ocedite ribice. One pobele i stvrdnu se. Poređajte ih zbijeno jedna do druge u staklenu posudu u nekoliko slojeva i isecite beli luk na kriške preko njih. Možete ga staviti i u donje redove. Prelijte maslinovim uljem tako da potpuno pokrije ribu. Ako vam nije dovoljno, dodajte još.

Iseckajte peršun i rasporedite odozgo.

Tako inćuni mogu izdržati 2-3 sedmice u frižideru i da imate sveže meze u svako doba.

7. Ribice servirajte prelivene sa malo maslinovog ulja i još svežeg peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Top recepti