Način pripreme
1. Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite jednu supenu kašiku šećera, malo brašna i kvasac. Dobijenu kašu pokrijte krpom i ostavite da nadođe 7-8 minuta.
2. U posudi prosejte brašno dva puta i napravite udubljenje. Umutite jaje sa šećerom i rastopljenom masti i sipajte u udubljenje, zajedno sa kvascem.
3. Zamesite meko, elastično testo, dodajte brašno ako je potrebno, ali nemojte preterivati, da bi ostalo vazdušasto i nežno, a ne tvrdo. Ostavite na jedan sat da se udvostruči.
4. Nadošlo testo razvucite na ne mnogo tanku koru i namažite mašću. Isecite krugove prečnika 10 cm i stavite nutelu. Nakon toga zatvorite dobro, savijajte na gore da se dobije okrugla kiflica, a možete ih uviti i u oblik puža.
5. Gotovo pecivo ostavite da ponovo nadođe.
6. Ugrejte duboki tiganj sa dnom koje se ne lepi na slaboj-umerenoj vatri i stavite unutra krofnice na rastojanju jedna od druge. Poklopite i smanjite jedan, dva stepena, ostavite tako 8-10 stepeni. Kad se zapeku sa jedne strane, pažljivo ih okrenite na drugu stranu, nemojte ih pritiskati da ne padnu. Odmah poklopite.
7. Kad dobiju lepu boju sa obe strane, okrenite ih još jednom na po dva minuta da se peku još malo.
8. Kad ih izvadite iz tiganja odmah svaku namažite medom da bi bile još slađe i da sijaju.
Jedite tople ili hladne. Ove krofnice su praznik za čula i savršen početak dana.
Neka vam je slatko!