Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Čokoladni kolač sa utonulim jabukama

Čokoladni kolač sa utonulim jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Čokoladni kolač sa utonulim jabukama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Pravo uživanje osetićete kada probate ovaj savršeni kolač"

Potrebni sastojci

  • jabuke - oko 6 komada srednje veličine
  • sok od limuna - od pola limuna
  • maslac - 200 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 125 g
  • vanilin šećer - 1 paket
  • so - 1 prstohvat
  • cimet - 2 kašičice
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 150 g
  • bademi - 200 g
  • kakao - 2 kašičice
  • prašak za pecivo - pola kesice
  • soda bikarbona - prstohvat
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • sveže mleko - 4 kašike
  • džem - 100 g, za glaziranje (od kajsija/trešanja)
  • kokosovo brašno - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni; Kalup s prstenom i pokriven papirom; Radi se mikserom.

Jabuke se očiste i iseku na kriške, ne raseku se skroz do kraja. Tako će se forimirati takozvana lepeza. Posipaju se sokom od limuna, da ne potamne. Bademi se samelju u blenderu, ali ne da budu skroz samleveni već da ima i parčića.

U posudi miksera ili ručnog miksera se umute maslac, šećer, vanila i so u krem. Dodaju se jaja, jedno po jedno. Muti se nakon svakog jaja.

U posudi se promešaju brašno, kakao i cimet i dodaju se kroz sito u porcijama u smesu od maslaca, na smenu sa svežim mlekom, na sporoj brzini miksera.

Dodaje se i kiselo mleko prethodno promešano s prstohvatom soli. Na kraju se sipaju samleveni bademi i mešaju se u mikseru na sporoj brzini samo dok se ne upiju u smesu.

Papir za pečenje treba da je 5-6 cm veći od prečnika kalupa. Nožem se malo raseče na osam mesta sa strane, tako da se formira lepa i visoka ivica. Stavlja se u kalup.

Smesa se sipa, zagladi se. Odozgo se poređaju jabuke u krug, tako što se popuni i unutrašnji krug.

Peče se na 175 stepeni oko 50-55 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Glazura:

Slatko se zagreva na umerenoj ringli da se rastopi. Može da se doda i jedna kašičica vode. Ostavlja se minut do dva da se krčka, sklanja se sa ringle i dok je još topao kolač se maže vrelim slatkom pomoću četke.

Po želji može da se pospe i sa malo kokosovog brašna, ali ono treba da je prethodno zapečeno na tiganju da bi imalo jaču aromu.

Beleška: Jabuke treba da budu tvrde, ali i sočne, da ne budu trošne, suve, već blage i prijatno kisele. Najbolja jabuka za ovaj kolač je seoska tvrda jabuka. Predivan kolač sa jakom aromom maslaca, cimeta, hrskavim dobrim bademom i sočnom kiselom jabukom.

Nije posut kokosom, on je po želji. Namazan je sirupom od Amareto trešnje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: