Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Torta Semifredo sa papajom i belom čokoladom

Torta Semifredo sa papajom i belom čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Torta Semifredo sa papajom i belom čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
10
"Vaši gosti će dugo sanjati ovu tortu, nakon što ste ih počastili njom"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • keks - 200 g (čajni, od maslaca ili po izboru)
  • maslac - 100 g
  • kakao - 2 kašike (100 %)
  • sveže mleko - 2 kašike
  • Za tortu
  • papaja - pola voćke (700 g)
  • tečna pavlaka - 250 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • banana - 1 komad, mala
  • šećer - 10 kašika
  • bela čokolada - 180 g
  • želatin - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izmrvite keks u sitan pesak pomoću blendera ili prelazeći oklagijom preko njih. Pomešajte ih s kakaom, istopljenim maslacem i malo mleka i rasporedite po dnu posude za pečenje prečnika 23-24 cm sa dnom koje se skida. Ako se plašite da propušta tečnost pokrijte unapred kuhinjskim ubrusom, da bi se izbegli neprijatni incidenti pri sipanju tečne smese za tortu. Pritisnite keks koru obrnutom stranom kašike da bi bila ravna i kompaktna. Stavite u frižider da se stegne.

2. Za to vreme očistite papaju od semenki i dlačica (ne bacajte semenke), oljuštite i isecite na parčiće. Isto uradite i sa bananom. Dodajte kiselo mleko i šećer i pasirajte u glatku kremastu smesu.

3. Stavite pavlaku i belu čokoladu na slabu do umerenu vatru, dok se čokolada poptuno ne istopi. Sklonite s vatre i hidrirajte želatin prema uputstvu proizvođača. Za to vreme (oko 2 minuta) temperatura smese s pavlakom će pasti, što je neophodno, jer ako je previše vruća, dejstvo želatina će se neutralisati. Dodajte ga i promešajte.

4. Sjedinite voćnu i smesu s pavlakom (probajte i dodajte još šećera ako volite slađe) i ponovo dobro promešajte, nakon toga izlijte pažljivo preko kore za tortu. Sačekajte da se ohladi i stavite u frižider.

5. Pre serviranja stavite tortu u zamrzivač na 30 minuta do sat vremena. Cilj nam je da dobije laganu i kremastu teksturu sladoleda, ali ne da se zamrzne potpuno.

Ukrasite parčićima voća i izdvojenim semenkama.

Beleška:

Semenke od papaje su blago slatke i specifičnog ukusa kada su od manje voćke. One su bile pogodne za dekoraciju ove torte. One od većih papaja mogu da budi gorke i ljute, zato nisu za to, ali savetujem da ih osušite i koristite umesto bibera ili kao začin, kojim aromatizujete različita jela. Mogu da se samelju ili koriste cele. Poznate su po korisnim osobinama i svojstvima i ima ljudi koji ih grickaju i samostalno uprkos njihovom pikantnom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: