Način pripreme
Rerna - oko 170 stepeni; Ravan pleh (Iz rerne) obložen papirom za pečenje.
1. Ugrejte pavlaku od 220 ml na vatri i prelijte čokoladu. Mešajte dok se ne rastopi. Smesa treba da bude tečna. Ostavite u frižideru da se ohladi.
2. U šerpu stavite trešnje na oko 10 minuta na umerneoj temperaturi dok ne pusti sok, nakon toga dodajte šećer - 2 supene kašike i ostavite da se krčka oko 15 minuta ili dok smesa ne postane teška i ostavlja trag po dnu šerpe. Skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi, nakon toga dodajte liker.
3. Šest žumanaca, šećer i kakao kroz cediljku mešajte žicom (ili tvrdom spatulom) dok ne dobijete gust, sjajan krem. Ostavite sa strane.
Šest belanaca umutite mikserom sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrste vrhove. Dodajte u smesu od žumanaca u porcijama, mešajte spatulom dok se ne dobije lep krem.
Celu smesu sipajte tačno u sredinu papira za pečenje u plehu. Rasporedite i ravnomerno poravnajte sa svih strana širokom spatulom. Treba da bude ravna sa svih strana, iste visine.
Pecite na oko 165-170 stepeni oko 15 minuta ili proverite čačkalicom za zube stavljenu u sredinu. Ne treba da se prepeče, zato što će prilikom savijanja rolata pući i neće moći da se oblikuhte. Kora treba da bude elastična.
Kad kora bude gotova i kad se ohladi, nožem se prolazi sa strane po ivicama pleha da bi se pravilno odlepio. Okreće se na papir posut šećerom u prahu, skida se papir na kojem se pekla i uz pomoć drugog papira se uvija u rolat. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
4. Izvadite čokoladu i pavlaku iz drižidera i mutite mikserom dok ne dobijete sneg.
5. Kad se čokoladna kora ohladi potpuno, otvara se i puni čokoladnom smesom. Rasporedite je. Stavite samo trešnje, ravnomerno ih rasporedite.
Počnite ponovo da pažljivo uvijate u rolat. Na mestia može pući, ali to nije problem, to su samo male pukotine i prilikom dekoracije šlagom, one će se sakriti. Ostavite u frižideru na nekoliko sati, oko 3-4.
6. Hladnu pavlaku mutite sa kašičicom mleka u prahu dok se ne dobije sneg. Kad se rolat dovoljno ohladi, pažljivo ga namažite celom pavlkom sa svih strana. Stavite u frižider. Pre serviranja pospite čokoladnim strugotinama.
Držite u frižideru.
Izvor: Anna Olson
Napomena: Ovo je još jedna varijanta predivne torte Black Forest. Do sada sam stavila tortu Black Forest, kao ova samo na tacni, a sada i u obliku rolata.
U svakoj osnovi su trešnje i nemačka rakija Kirš, ali i svaka od njih ima svoje različitosti i način pripreme.
Kako bi mi bili lakše, ispečenu koru nisam okretala na papir sa šećerom u prahu. Nije bilo potreno. Papir se mnogo lako skinuo i dok je kora bila topla ja sam je uvila u rolat. Korisila sam zamrznute trešnje. Ne može da se zamene. Kirš - bi mogao da se zameni jakim likerom ili rumom. Mleko u prahu se može zameniti pavlakom u prahu.