Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta Crna šuma (Black forest cake)

Torta Crna šuma (Black forest cake)

Mikaela IvanovaMikaela Ivanova
Početnik
453
Torta Crna šuma (Black forest cake)
Fotografije: Mikaela Ivanova
1 / 2
16/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"U kulinarskim bajkama Crna šuma je naziv najukusnije među tortama, probajte i shvatićete zašto"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • crna čokolada - 100 g
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 1 1/2 šolje ili 375 ml
  • maslac - 200 g (meki)
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 supena kašika
  • brašno - 3 šolje ili 400 g
  • kompot od trešanja - 1 komad
  • za krem
  • slatka pavlaka - 500 ml (zaslađena)
  • trešnje - 400 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • za dekoraciju
  • crna čokolada - 200 g (ili dva pakovanja čokolade)
  • trešnje - 7 - 8 komada, sa košticom i drškom
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje dekoracije: Pre nego što počnemo sa pripremanjem kore, istopimo 200 g (ostavljajući red ili dva čokolade) crne čokolade na pari tako što dodamo 100 g mekog maslaca u nju.

Sipamo gotovu glatku smesu na veliku pravougaonu tepsiju, tako što smo unapred stavili papir za pečenje. Raspoređujemo čokoladu po kalupu tepsije. Na nju stavljamo još jedan sloj papira za pečenje.

Nakon toga savijamo na nekoliko delova i stavljamo u zamrzivač da se zamrzne. Ako želite možete prosto da rasporedite čokoladu kašikom i da je stavite da se stvrdne u zamrzivaču i kada je gotova samo da izlomite komadiće za dekoraciju. Ostali red ili dva čokolade izrendamo.

Priprema za koru: Istopimo 100 g čokolade na vodenoj pari. Mutimo jaja, dodajemo mleko i ostali meki maslac (100 g). U drugu posudu prosejemo brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodajemo suve sastojke u tečne i mešamo dok se ne dobije glatka smesa.

Važno je da su svi sastojci na sobnoj temperaturi. Sipamo gotovu smesu u visoki kalup sa prečnikom od 24 cm. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni bez ventilatora otprilike 40 minuta tako što zabodemo čačkalicu kako bismo proverili da li je kora gotova.

Ostavljamo na 5 minuta u kalupu i vadi se da se ohladi. Kada se ohladi, kora se seče na dva ili na tri dela (zavisi koliko debele želite da budu kore) ja sam je rasekla na 3 dela kore.

Zalivamo kore kompotom od trešanja. Ako ne možete da pronađete kompot od trešanja, možete da napravite domaći sirup, tako što u dublji taganj stavljamo otprilike 100-150 g trešanja koje su prethodno očišćene i sitno iseckane, stavljamo još 1 šolju vode i 1 šolju šećera. Kada se šećer istopi procedimo smesu i koristimo dobijeni sirup od trešanja za zalivanje, a komadiće trešanja za nadev.

Pripremanje krema: Očistimo trešnje od koštica i sitno ih iseckamo.

Mutimo slatku pavlaku (obavezno ohlađenu) mikserom dok se ne dobije sipkasti sneg. Dodajemo prosejani šećer u prahu (1 šolja) i nastavljamo da mutimo. Dobija se veoma gust sipkast sneg.

Na zalivenu koru stavljamo dobijeni krem od pavlake, obilno premazujemo koru i dodajemo deo trešanje ravnomerno ih raspoređujući po celom kremu. Dodajemo drugu koru i isti postupak ponavljamo sa trešnjama.

Stavljamo i poslednju koru i pažljivo premazujemo kremom (treba veoma glatko da namažemo) kako po koru, tako i sa strane torte.

Preostalu smesu dodajemo u poslastičarski špric i pravimo ružice za dekoraciju torte (možete da koristite i druge tehnike ili da dekorišete po vašem drugačijem načinu. Dodajemo i trešnje i izrendanu čokoladu.

Vadimo iz zamrzivača čokoladu i oblikujemo ostali ukras za tortu. Ostavljamo u frižideru na barem sat vremena da se stegne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: