Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Vazdušast Uskršnji kolač končane strukture

Vazdušast Uskršnji kolač končane strukture

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Vazdušast Uskršnji kolač končane strukture
Fotografije: Vanya Velichkova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Raskošan i dobro opisan recept za ukusan bugarski Uskršnji kolač končane strukture. Čim mi možemo, možete i vi!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • šećer - 24 kašike
  • jaja - 6 komada
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kocka, živ
  • sveže mleko - 200 ml
  • limun - 1 komad
  • ulje - 150 ml
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno dva puta i napravite udubljenje u njemu. Zagrejte sveže mleko i dodajte u njega 1 kašilicu šećera, 2 kašike brašna i namrvljeni kvasac. Promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.

U posudu stavite 3 cela jaja i jedno žumance (belance odvojte za kasnije), dodajte im šećer, narendanu koru limuna i promešajte. Dodajte masnoću. Pomešajte sa naraslim kvascem. Zamesite meko, elastično testo. Za dobar uskršnji kolač potrebno je strpljenje i mnogo topla soba da naraste testo.

Na temperaturi od 26-27 stepeni u sobi neophodno vam je dva do tri sata da dobro naraste. Već naraslo testo se deli u zavisnosti od toga da li ćete da pravite dva velika ili nekoliko manjih Uskršnjih kolača. I tu dolazi sledeći bitan momenat - mešenje.

Od baba smo čuli da obavezno treba da se udari sto puta o sto, ali to ostavljam samo najsmelijima od vas. Određeno vreme energično i jako mešenje takođe radi isti posao. U pletenicu ili u ružicu - vi izaberite.

Namažemo belancem i ostavljamo još određeno vreme pre nego što obilno pospemo šećerom. Mali uskršnji kolači se peku na 180 stepeni oko 35 minuta na srednjoj rešetki, bez ventilatora, u prethodno zagrejanoj rerni, a veliki oko 50 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: