Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Ispucali Kolačići»Raspuknuti čokoladni keksići

Raspuknuti čokoladni keksići

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Raspuknuti čokoladni keksići
Fotografije: marcheva14
1 / 3
19/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
25
"Zanate li šta kažu za čokoladne keksiće - oni koji su raspuknuti su najukusniji"

Potrebni sastojci

  • čokolada - 200 g, crna, poluslatka
  • jaja - 2 komada, L
  • šećer - 100 g, kristal
  • vanila - 2 kašičica (10 ml) ekstrakt
  • balsamiko sirće - 1 kašičica (5 ml)
  • kakao - 60 g, sa visokim procentom masti, punomasno
  • kukuruzno brašno - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer u prahu - 120 g
  • čokoladne mrvice - 90 g
  • šećer u prahu - da se uvaljaju
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni

Ravan pleh obložen papirom za pečenje.

Čokoladu istopite na pari. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U posdu mikera razbijte jaja, dodajte kristal šećer, vanilu i balsamiko. Muite 3-4 minuta na visokoj temperaturi dok ne pobele. Dodajte čokoladu i mutite spatulom dok se ne dobije homogena smesa.

Šećer u prahu, skrob i kakao prosejte iznad posude mikera sa čokoladnom smesom. Mutite spatulom dok se ne dobje homogena smesa i dodajte čokoladne kapljice. Testo je veoma teško i teško se meša, koristila sam dugu metalnu kašiku.

Pripremite šećer u prahu u odgovarajućem plitkom tanjiru. Malom kašikom za sladoled uzmite od smese i stavite loptice u šećer u prahu.

Uvaljajte i stavite u pleh za pečenje. Svaka lopta je oko 15-17 grama. Poređajte ih u pleh na rastojanju između. Pre nego što stavite u rernu da se peku, pritisnite dlanom odozgo da bi se dobile male pogačice.

Pecite na 190 stepeni tačno 10 minuta.

Izvor: Jak čokoladni kolač bez brašna i podizača testa. Kad se ohladi unutra je mekan i sočan. Liči na čokoladni tartuf. Tajna dobrog rezultata je sastojakAne Olsen - balsamiko. Ne može da se izostavi.

Ako nemate kašiku za sladole možete ih oblikovati rukama.

Testo nije lepljivo.

Da bih tačno izmerili mililitre koristila sam špric.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: