Način pripreme
Isecite pile na porcije (krilca, batake i belo meso), a leđa ostavite cela. Operite mnogo dobro i stavite u šerpu.
Nalijte hladnu vodu i dodajte so (na litar vode kašičica soli), nakon što provri sklonite penu koja se formirala. Isecite glavicu luka na sitno i dodajte je u vrelo pile, zajedno sa zrnima bibera i celom paprikom i šargarepom, kuvajte dok meso ne bude polu gotovo.
Za to vreme operite pirinač veoma dobro pod tekućom vodom, trljajući zrna između dlanova i stavite ga u posudu sa blago posoljenom hladnom vodom.
Isecite drugu glavicu luka na sitno. U tiganju zagrejte ulje i propržite na kratko luk, dodajte pirinač i zapržite oko 3-4 minuta.
U posudu za pečenje ravnomerno rasporedite zaprženi pirinač, rasporedite meso isečeno na porcije osim leđa.
U posudu, u kojoj ste merili pirinač, sipajte tri puta više čorbe od piletine i nalijte je u posudu za pečenje.
Posolite po ukusu ako je neophodno, isecite maslac na kocke, ravnomerno rasporedite odozgo i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotov pirinač, što će biti za 40 minuta.
Izvadite posudu iz rerne i uvijte čistom krpom, da se dinsta oko 10-15 minuta.
Kad se kod nas govori o piletu s pirinčem misli se na pile sa čisto belim pirinčem i bez povrća i začina, osim bibera. Od skuvanih leđa, zajedno s paprikom i šargarepom i preostalom čorbom pravimo pileću supu.