Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Bogat božićni kolač sa dva nadeva

Bogat božićni kolač sa dva nadeva

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k330
Bogat božićni kolač sa dva nadeva
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
30/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
16
"Za vreme Božića se događaju čuda, ali ovaj raskošan Božićni kolač se neće pripremiti sam, zato zasučite rukave i počnite"

Potrebni sastojci

  • prvi nadev
  • maslac - 100 g
  • prezle - 60 g
  • orasi - 60 g, iseckani
  • čokolada - 100 g, fina mlečna
  • šećer - 3 supene kašike
  • cimet - 0.5 kašičice
  • drugi nadev
  • čokolada - 200 g, fina mlečna
  • orasi - 120 g, mleveni
  • šećer - 4 supene kašike
  • cimet - 0.5 kašičice
  • suvo grožđe - 50 g
  • konjak - 50 ml
  • za kolač
  • maslac - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 300 g
  • kiselo mleko - 200 g, sa visokim procentom masti
  • brašno - 300 g
  • prašak za pecivo - 2 komada
  • šećer u prahu - za posipanje
  • šećerno testo - crveno, za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvo grožđe u konjak dva sata pre nego što počnete da pripremate kolač.

Za pripremu prvog nadeva pomešajte čokoladu, isečenu na male kockice, iseckane orahe, šećer, cimet, prezle i dodajte rastopljen, ali ohlađen masalc, promešajte i uvijte smesu u najlonsku kesu. Stavite kesu u frižider dok prpremate ostale smese.

Za pripremu drugog nadev pomešajte čokoladu isečenu na kockice, mlevene orahe, šećer, cimet i proceđeno suvo grožđe, promešajte smesu i ostavite sa strane.

Za pripremu kolača u posudi umutite jaja i šećer na mekan krem, dodajte rastopljen i hladan maslac, kiselo mleko i dobro umutite. Dodajte u etapama prosejano brašno, pomešano sa praškom za pecivo, pažljivo i lagano mešajte spatulom

Sastavite kolča sa dva nadeva u sledećem redosledu:

Pleh, prečnika 24 cm namažite mekanim maslacem i pospite prezlama. Podelite smesu za kolač na tri dela. SIpajte prvi deo u pleh, nakon toga polovinu prvog nadeva, red je na drugi deo smese za kolač, a preo ceo drugi nadev.

Na redu je poslednja smesa za kolač, a preko nje drugi deo prvog nadeva. Ovako poređan kolač stavite u prethodno ugrejanu rernu na 150 stepeni 20 minuta, nakon toga pojačajte na 180 i pecite još oko 30 minuta ili dok ne bude gotovo.

Deset minuta nakon što izvadite kolač, okrenite ga na odgovarajući poslužavnik, poprskajte konjakom u kojem je bilo potopljeno suvo grožđe i ostavite da se ohladi potpuno.

Kolač pospite šećerom u prahu i ukrasite božićnim figurama, napravljenim od crvenog šećernog testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: