Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Božićne gurabije sa kakaom

Božićne gurabije sa kakaom

Božićne gurabije sa kakaom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
20
"Ukusni keksići za najromatičnije praznično vreme u godini"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • mast - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 3 - 4 šolje
  • kakao - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa šećerom, dok se šećer ne rastopi. Dodajte rastopljenu mast, a kiselo mleko pomešajte sa praškom za pecivo i sodom.

Sipajte u jaja, dodajte vanilu i jednu šolju brašna. Promešajte i dok je smesa još retka, odvojite polovinu testa. U njega dodajte kakao i dobro promešajte, posle zamesite glatko, braon testo.

Preostalo testo zamesite sa brašnom i dobijate jednu belu i jednu braon loptu. Razvucite tanko belu koru i čašom isecite krugove, a u sredini krug, manjeg prečnika.

Isto uradite i sa braon testom. Zamenite krugove u sredini (belo u braon, a braon u beli kolačić).

Drugi način je da keksići oblikujete u dva fitilja, beli i braon, uvijete i sečete na komade.

Treći načine su cvetići od malih belih loptica, u sredini sa jednom braon lopticom. Keksiće poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Izvadite i hladne staivte na tanjir. Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: