Način pripreme
Kore pipremite dan-dva ranije. Brašno sipajte u posudu, dodajte so i postepeno mešajte i sipajte ugrejanu vodu, dok se ne dobije meko testo. Podelite na lopitce, malo voće od jajeta. Ostavite da nadođe na toplom 30-40 minuta na toplom.
Razvucite oklagijom i pecite, u našem slučaju je stari šporet na drva. Možete korisititi ploču, ali imajte u vidu da je razvijena kora prečnika 40-50 cm.
Površina ne treba da bude mnogo topla, da ne zagori. Koru staivte na šporet 4-5 sekundi, posle okrenite. Ako nije dovoljno pečena možete ponoviti.
Pečene kore ređajte na pamučnu krpu ili papir jednu preko druge, nakon toga uvijte krpom i ostavite da se ohlade.
Počnite sa pravljenjem pite sledećeg dana. U posudi umutite 3 jajeta, preko njih stavite sir i dodajte mleko, promešajte.
U plehu umutite ručno četvrto jaje, sipajte oko 100 ml vode i 50 ml ulje. Tu potopite kore i prelomite ih na pola ili kako god. Kore ne treba da natapate, nego samo poopite sa dve strane. Ređamo u namazan pleh i kašikom sipajte deo nadeva.
Negde u sredinu staivte i paru - novogodišnju sreću. Odozgo stavite koru, koju pospete uljem i na 4-5 mesta stavite maslac na vrh noža. Pecite na 170 stepeni oko 40 minuta. Kad izvadite pospite vodom i uvijte krpom.
U pitu možete stavite i drenjine uvijene u foliju, kao poruku. Samo domaćica zna koja poruka nosi koju želju,
Ovo je naša omiljena pita koju pripremamo za Božić i Novu godinu.