Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Novogodišnje baklavice sa lešnicima

Novogodišnje baklavice sa lešnicima

Novogodišnje baklavice sa lešnicima
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
9
"Legenda kaže da ko pojede novogodišnju baklavu, cela sledeća godina će mu biti slatka"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • ulje - 60 ml
  • maslac - 60 g, rastopljen
  • lešnici - 1 šolja mleveni (može i sa orasima)
  • brusnice - 2 supene kašike
  • preliv
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 700 ml
  • vanila - 1 komad
  • sok od limuna - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite preliv, ugrejte vodu, dodajte šećer i kuvajte oko 5 minuta. Skinite, dodajte vanilu i sok od limuna, ostavite da se ohladi.

Lešnike zapecite u mikrotalasnoj 2 minuta i izmrvite na male komade. Pomešajte sa uljem i rastopljenim masalcem.

Uzmite dve kore, između namažite mašću. Namažite drugu koru i pospite lešnicima. Stavite na tanku oklagiju, možete koristiti i štapić od aufingera ili roletne.

Uvijajte u rolat sa uže strane, od kraja ostavite 3 cm koja ne uvijate. Sakupite oba kraja ka sredini, a posle oblikujte venac.

Ostavljeni deo izgnječite u sredini da bude postolje baklave. Tako oblikujte dok ne popunite pleh. Namažite preostalom mašću, a sredinu napunite lešnicima i komadima brusnice.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne porumene. Izvadite i kutlačom prelijte hladnim prelivom. Ostavite na hladnom da upije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: