Način pripreme
Priprema kore:
Krupnije izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da se ocedi višak vode. Umutite jaja dok ne pobele.
Pomešajte sa kiselim mlekom, uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nanom, takođe i izgnječenim belim lukom. U posuti pomešajte suve sastojke za koru. Kad bude gotovo, dodajte ih u tečne sastojke, zajedno sa tikvicama i sve dobro promešajte.
Sipajte smesu kalup za tortu, obložen papirom za pečenje. Pecite n 180 stepeni oko 35 minuta. Kad bude gotovo ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i isecite poprečno na tri dela.
Priprema krema:
Ceđeno kiselo mleko pomešajte sa kiselom pavlakom, krem sirom, posolite po ukusu, pokrijte folijom i ostavite u frižider.
Priprema smese od začina:
Iskidajte začine i stavite u blender, dodajte orahe, malo soli i malo masti i pasirajte.
Priprema smese od povrća:
Isecite masline na kriške, šargarepu izrendajte na fino rende, paradajz oljuštite i mesnati deo, zajedno sa pečenim paprikama isecite na kockice. Sve dobro pomešajte i po želji začinite.
Sastavljanje torte:
Na jednu koru stavite 1/3 smese od začina, posle 1/3 krema, preko njega 1/2 smese od povrća. Tako radite dok ne potrošite sve. Odozgo namažite kremom, ukrasite po želji i ostavite u frižideru minimum dva sata.
Napomena: Ovu tortu možete koristiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo, zato što je lagana, nežna i mnogo ukusna.