Rižoto sa kraljevskim škampima

02/01/2018
"Neverovatan specijalitet za obožavaoce mediteranske kuhinje - rižoto sa kraljevskim škampima."
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano618
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • kraljevski škampi
  • pirinač - la perla (italijanski koji se koristi za rižoto, elipsastog oblika, providan kao staklo)
  • bujon - ako je moguće proceđen od škampa, pileći, od povrća ili drugi po želji
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 1 veća ili dve manje
  • maslinovo ulje
  • belo vino - 100 ml
  • pešun - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i oljuštite škampe (po dužini leđa ima crna vena, koju morate skinuti). U ugrejano maslinovo ulje staivte luk, beli luk i šargarepu, pržite dok luk ne omekša.

Dodajte pirinač i sipajte belo vino. Sačekajte da pirinač upije vino i da ispari. Nakon toga poklopite pirinač na 1-2 minut. Mešajte drvenom kašikom neprestano. Postepeno dodajte pripremljeni bujon.

Bujon ne treba da pokriva pirinač više od 2 mm. Mešajte dok ne u pije bujon i onda nastavite da sipate i mešate i tako dok ne potrošite sav bujon.

Kad stavite i poslednju dozu bujona dodajte 2 supene kašike paradajz pirea i malo maslaca - dodavanje maslaca u rižoto je krajnji proces koji se naziva montekare. Dodajte škampe nakon 3-5 minuta.

Rižoto servirajte oblikovan u obruču (ako imate) i pospite peršunom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar