Način pripreme
Gledala sam mnogo puta kako ga veliki kuvari pripremaju, sa koliko pažnje i ljubavi, i danas striktno pratim njihove savete da bih i ja napravila ukusan rižoto sa školjkama i povrćem, ukrašen blanširanim škampima i gremolatom (iseckani peršun, mladi luk i rendana kora od limuna). I zbog velikog entuzijazma sam zaboravla da kupim belo vino :(..... aliiiii ... setila sam se da mi je ostao šampanjac od Nove godine, neotvroen i voilà...)
U ulju dinstajte sitno iseckan luk, rendanu šargarepu, iseckani beli luk i vegetu. Dodajte pirinač i pržite dok ne postane providan. Dodajte šampanjac i ostavite da upije pirinač, nežno mešajte. Počnite da dodajemo po malo od prethodno pripremljenog bujona (domaćeg, od pravog pileta). Bujon treba da bude topao i dobro posoljen.
I tako iz nekoliko puta dodajte oko litar bujona uz neprestano mešanje. Rižoto treba da bude kremast, tečan. Pred kraj dodajte očišćene školjke i blanširani grašak. Dodajte biber i skinite sa vatre.
Servirajte topao sa gremolatom (iseckan peršun, mladi beli luk i izrendana kora od limuna), parče limuna, blanširane škampe i prelijte ekstra virgin maslinovim uljem.
Mogu da vas uverim da je ukus ovoh rižota veličanstven a svež sok od limuna, kora i peršun vas bukvalno prebacuju u drugu dimenziju.
Neka vam je slatko!