Način pripreme
Očistite hobotnicu od očiju, usta i izvadite unutrašnjost glave, okrenite je naopako. Ako je sveža, zamrznite je na 24 sata i posle odmrznite. Tako će se pokidati mišićna vlakna i neće biti žilava i tvrda prilikom konzumiranja.
Sipaje vodu u veliku posudu i stavite na jaku vatru, zajedno sa oljuštenom glavicom luka, šargarepom, celerom, lovorovim listom, karanfilićem i solju.
Čim voda provri uzmite hobotnicu i vadite je 3-4 puta dok se pipci ne stegne i dok se pipci ne ukovrdžaju. Kad se to desi, vratite je u vrelu vodu. Ona treba da je dobro pokriva.
Kuvajte 50 minuta - 1 sat, nakon toga izvadite na dasku za sečenje i ostavite da se ohladi, onoliko, koliko je potrebno da možete da nastavite sa obradom, a da se ne ispečete.
Isecite pipke poprečno na dva-tri dela, a glavu takođe isecite na komade. Ona inače nije odgovarajuća za karpačo, tako da je možete odvojiti i sačuvati za drugo jelo ili salatu, ali isto tako nema problemda da bude deo karpača.
Uzmite praznu plastičnu flašu od vode i isecite je poprčeno tako da možete da koristite oko 13-14 cm donjeg dela. Gornji deo bacite. U slučaju da kuvate veću ili manju hobornicu, visina flaše treba da bude manja ili veća. Orijentišite se po količini morskog ploda sa kojim raspolažete i koji ćete staviti unutra. Napravie nekoliko rupica na dnu.
Stavite komad hobotnice u flašu i odgovarajućim proborom lepo pritisnite. Odozdo stavite posudu ili tanjir u koju će odlaziti višak tečnosti. Stavite u frižider na 24 sata ili u zamrzivač na oko 8 sati, u tom slučaju izvadite 30 minuta do 1 sat pre pripreme.
Zato što je hobotnica bila na hladno treba da je dobro ptirisnuta koristite odgovarajući predmet koji stavite preko nje i prtitisakajte. U slučaju da nemate tako nešto, najlakše je da na nekoliko mesta isečete ivice flaše koji vite, da savijete ka unutra, prtitiskajući
i na kraju dobro uvijte u streč foliju.
Stegnutu i želiranu hobotnicu izvadite iz flaše i isecite na što je moguće tanke kriške i rasporedite na široke tanjire u jednom sloju.
Pripremite vinegret tako što pomešate sve sastojke za njega, navedene u receptu. Količina je odokativna. Prelijte karpačo željenom količinom.
Ako nećete servirati celu hobotnicu odjednom, višak sačuvajte višak u delu vinegreta, koji treba da je pokriva. Tako će izdržati do neddelju dana.
Servirajte sa čašom hladnog šampanjca ili drugim penušavim belim vinom.
Prijatno!