Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Karpačo»Autentična hobotnica karpačo

Autentična hobotnica karpačo

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Autentična hobotnica karpačo
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Ako je do sada niste probali, moćićete da je napravite - klopka je što ćete morati da je pripremite sami"

Potrebni sastojci

  • hobotnica - 1 kg
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 struk, sa litovima
  • karanfilić - 2 - 3 komada
  • lovorov list - 2 lista
  • so
  • za vinegret
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • jabukovo sirće - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • beli luk - 1 - 2 čena, izgnječen
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite hobotnicu od očiju, usta i izvadite unutrašnjost glave, okrenite je naopako. Ako je sveža, zamrznite je na 24 sata i posle odmrznite. Tako će se pokidati mišićna vlakna i neće biti žilava i tvrda prilikom konzumiranja.

Sipaje vodu u veliku posudu i stavite na jaku vatru, zajedno sa oljuštenom glavicom luka, šargarepom, celerom, lovorovim listom, karanfilićem i solju.

Čim voda provri uzmite hobotnicu i vadite je 3-4 puta dok se pipci ne stegne i dok se pipci ne ukovrdžaju. Kad se to desi, vratite je u vrelu vodu. Ona treba da je dobro pokriva.

Kuvajte 50 minuta - 1 sat, nakon toga izvadite na dasku za sečenje i ostavite da se ohladi, onoliko, koliko je potrebno da možete da nastavite sa obradom, a da se ne ispečete.

Isecite pipke poprečno na dva-tri dela, a glavu takođe isecite na komade. Ona inače nije odgovarajuća za karpačo, tako da je možete odvojiti i sačuvati za drugo jelo ili salatu, ali isto tako nema problemda da bude deo karpača.

Uzmite praznu plastičnu flašu od vode i isecite je poprčeno tako da možete da koristite oko 13-14 cm donjeg dela. Gornji deo bacite. U slučaju da kuvate veću ili manju hobornicu, visina flaše treba da bude manja ili veća. Orijentišite se po količini morskog ploda sa kojim raspolažete i koji ćete staviti unutra. Napravie nekoliko rupica na dnu.

Stavite komad hobotnice u flašu i odgovarajućim proborom lepo pritisnite. Odozdo stavite posudu ili tanjir u koju će odlaziti višak tečnosti. Stavite u frižider na 24 sata ili u zamrzivač na oko 8 sati, u tom slučaju izvadite 30 minuta do 1 sat pre pripreme.

Zato što je hobotnica bila na hladno treba da je dobro ptirisnuta koristite odgovarajući predmet koji stavite preko nje i prtitisakajte. U slučaju da nemate tako nešto, najlakše je da na nekoliko mesta isečete ivice flaše koji vite, da savijete ka unutra, prtitiskajući

i na kraju dobro uvijte u streč foliju.

Stegnutu i želiranu hobotnicu izvadite iz flaše i isecite na što je moguće tanke kriške i rasporedite na široke tanjire u jednom sloju.

Pripremite vinegret tako što pomešate sve sastojke za njega, navedene u receptu. Količina je odokativna. Prelijte karpačo željenom količinom.

Ako nećete servirati celu hobotnicu odjednom, višak sačuvajte višak u delu vinegreta, koji treba da je pokriva. Tako će izdržati do neddelju dana.

Servirajte sa čašom hladnog šampanjca ili drugim penušavim belim vinom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: