Način pripreme
Prosejte brašno. Dodajte kvasac, maslinovo ulje, so i vodu u tankom mlazu. Promešajte kašikom i sipajte vodu.
Zamesite elastično testo. Ako je potrebno dodajte još brašna ili vode. Pokrijte testo folijom i ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruči.
Oljuštite luk i fino ga izrendajte. Dinstajte ga u maslinovom ulju dok ne omekša i skinite posudu sa vatre. Ostavite da se ohladi.
Maslinovim uljem namažite dno odgovarajućeg pleha za pečenje. Podelite testo na dve lopte.
Razvucite jednu loptu na deblju koru. Rasporedite dinstani luk preko testa. Odozgo stavite komadiće mocarele, masline i pospite parmezanom.
Oblikujte drugu loptu testa u koru. Pokrijte nadevom i savijte ivice i oblikujete fokaču.
Namažite površinu maslinovim uljem, izbušite viljuškom na nekoliko mesta i pospite kristalima morske soli.
Stavite ponovo na toplo da se testo podigne.
Pecite u rerni do 200 stepeni, dok ne dobije braon boju.