Način pripreme
Drugačija vrsta baklave sa bogatim i zdravim nadevom od suvog voća, orašastih plodova i sirupa od urmi, umesto šećera. Zasićena aromama i fantastičnim ukusom za obožavaoce prelivenih deserata.
Ovo je moja domaća verzija Sultanove baklave, koja se servira za Babin dan.
Prethodno potopite orašaste plodove u vodu. Dobro operite suvo voće. Mango, kajsije, urme, očišćene od semenki, isecite na komadiće. Dodajte suvo grožđe i borovnice. Prelijte ih likerom i ostavite da upiju tečnost i nabubre.
Oprane i osušene orašaste plodove krupnije sameljite u blenderu. Po želji možete dodati i pistaće. Pomešajte ih sa natopljenim voćem i dodajte cimet u njih. Dobro promešajte smesu. Rastopite maslac na pari.
Podelite kore na dva dela. Prvi deo poređajte u namazan pleh, svaki od njih namažite maslacem i pospite smesom.
Preko njih sipajte smesu od umućenih jaja, brašna, praška za pecivo, prstohvata soli i preostalog likera.
Preko tog sloja stavite preostale kore - namazane maslacem i posute nadevom.
Baklavu pecite u umereno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju. Ostavite je da se ohladi i isecite u obliku po vašoj želji.
Prelijte je toplim prelivom od navedenih sastojaka. Najukusnija je kad odstoji jedan dan.
Savet: Sirup od urmi možete koristiti za zaslađivanje deserata, čaja, kafe, muslija, voćnih napitaka itd. On smanjuje nivo holesterola u krvi i reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje verovatnoću osteoporoze kod žena, normalizuje krvni pritisak.