Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga sa suvim kvascem. Napravite udubljenje u sredini, unutra razbijtejedno jaje i sipajte mleko (mlako), ulje i šećer. Zamesite testo i prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu, nastavite da mesite dodavajući malo po malo polovinu rastopljenog maslaca, u kojem ste prethodno rastvorili so.
2. Kad dobijete prijatno, meko, elastično testo koje se ne lepi oblikujte ga u loptu i vratite u posudu. Pokrijte je čistom krpom i ostavite na toplom 40 minuta. Za to vreme izrendajte kačkavalj, a kobasicu isecite na fine krugove/komade.
3. Nadošlo testo podelite na 5 manjih lopti i svaku razvucite na tanku i ravnu koru. Namažite preostalim maslacem, moraćete ponovo da ga ugrejete zato što se stegao.
4. Presavijte svaku koru tako što uzmete dva kraja i dođete do sredine. Dobijate nešto kao nepravilan pravougaonik. Poređajte po dužini tanke komadiće kobasice i pospite kačkavaljem, a nakon toga uvijte u čvrst rolat (pre nego što uvijete, ako želite možete napraviti proreze od 1 cm. dubine tu i tamo na jednoj od dužih strana pravougaonika. Tako ćete dobiti interesantniji, čupav efekat.
5. Poređajte svaki rolat u odgovarajući okrugao pleh i ostavite da se udvostruči.
6. Površinu piroge namažite žumancem umućenim sa malo mleka i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!