Način pripreme
Odvojte žumanca od belanaca. Belanca umutite u sneg, a 3 žumanceta posebno umutite. Pomešajte belanca i umućena žumanca. Dodajte malo brašna, neprestano mešajući.
Testo podelite na lopte od 200 g. Svaku loptu razvijte u okruglu koru i krugove poređajte jedan preko drugog, a između njih posipajte brašno.
Kada ih poređate, isecite ih na pola. Svaku polovinu uvijte u rolat sa šire strane i isecite na tanke lente. Posipajte brašnom, pa podelite po ravnoj površini i ostavite da se suši 2 sata na sobnoj temperaturi.
Pržite u manjim porcijama dok ne dobije zlatnu boju, izvadite i stavite u cediljku, kako bi se suvišna masnoća ocedila. Med se kuva sa šećerom na tihoj vatri oko 15 minuta.
Ispržene trake testa stavite u veliku tepsiju, prelijte sirupom od meda, poravnajte i pritisnite rukama. Kada se ohladi, rašid alva se seče na male rombove i poslužite.