Način pripreme
U posudu miksera sipajte brašno, so, promešajte i dodajte hladnu vodu i ulje. Zamesite testo (možete zamesiti i ručno), dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Izvadite iz posude i mesite još malo.
Izmerite na vagi i podelite na 12 loptica - oko 150 g jedna. Svaku loptu dodatno namažite uljem i stavite u pleh, još jednom prelijte mašću, uljem. Pokrijte folijom. Ostavite na 10 minuta da se dobro natope.
Nakon toga počnite da razvlačite svaku loptu, vucite rukama dok ne dobijete tanku koru. Što se tanje razvlači testo, tanje će biti kore za pitice. Oblikujte pravougaonik i odozgo pospite sir (sitan sir), preklopite tri puta i oblikujte pitu u obliku dugog pravougaonika.
Poređajte u ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta ili dok lepo ne porumene.
Napomena: Oblikovane i namazane lopte testa mogu da stoje duže vremena u ulju, ne samo 10 minuta. Testo bude bolje, meko i elastično i lakše se razlvači prstima.
U zavisnosti od vrste brašna možete dodati još malo vode prilikom mešnje testa, da biste dobili meko testo koje se ne lepi.