Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Ekspresna torta sa čokoladom i bananama
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
12
"Da li znate da nikako ne možemo da odolimo kombinaciji čokolade i banana, čak nećemo ni probati"

Potrebni sastojci

  • kore za tortu - 3 komada
  • banane - 2 komada
  • tečna čokolada - 400 g (eurokrem)
  • kisela pavlaka - 600 g
  • za čokoladni ganaš
  • čokolada - 200 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • maslac - 30 g
  • za ukras
  • banane
  • limun - sok od 1 limuna
  • menta - listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Ova torta se priprema izuzetno jednostavno, brzo i dobra je za sve prilike, uključujući i iznenadne goste. Eurokrem i maslac treba da budu na sobnoj temperaturi.

Napravite fil za tortu tako što u posudu stavite pavlaku i eurokrem, mešajte spatulom dok se ne pomešajnu, nemojte mutit mikserom zato što će pavlaka da postane tečna i posle će teško da se stegne.

Isecite banane na tanke krugove ili komade. U veliki poslužavnik stavite kašiku fila i namažite ga po dnu, stavite prvu koru. Tako će se kora zalepiti za poslužavnik i neće se pomerati dok budete pravili tortu.

Fil podelite odokatnivno, tako da imate dovoljno za premazivanje tri kore. Prvu koru namažite filom, stavite malo iseckanih banana i poklopite drugom korom, ponovo namažite i stavite banane, stavite poslednju koru i namažite preostalim filom, namažite i ivice torte. Ostavite tortu u frižider da se stegne.

Za to vreme napravite čokoladni ganaš, sa kojim ćete završiti tortu. Ugrejte pavlaku na vatru, pre nego što provri skinite i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Ostavite tako oko minut i nakon toga mešajte, dok ne dobijete glatku, homogenu, čokoladnu masu.

Ostavite sa strane na nekoliko minuta da se ohladi i prelijte tortu glazurom. Uz pomoć noža rasporedite ganaš po celoj torti i stavite je u frižider. Isecite nekoliko komada banane i prelijte sokom od limuna, da ne potamne. Stavite ih na tortu i završite listićima mente.

Ukras je po vašem izboru, moj je prost, ali to je bilo nešto najbrže, čega sam mogla da se setim. Lepo je da torta odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil dobro stegne, možete kotistiti želatin ili stabilizator za pavlaku. Moju nismo mogli da čekamo da se stegne, i prilikom sečenja krem se nije bio stegao još, ali se ipak pojela za tren oka :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: