Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Orijentalna baklava

Orijentalna baklava

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Orijentalna baklava
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
21/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Sladak i klasičan preliveni izazov, koji će vas dotaći i opiti!"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • skrob - 200 g, kukuruzni
  • maslac - 125 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • ulje - 200 ml
  • prašak za pecivo - 15 g
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada
  • za sirup
  • voda - 4 šolje
  • šećer - 4 šolje
  • limun - 1/2 komada
  • karadamon - nekoliko zrna
  • za ukras
  • orasi - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u posudu. Napravite udubljene i stavite jaja, ulje, sirće i mleko. Zamesite glatko i meko testo i ostavite da odstoji 30 minuta.

Od dobijenog testa oblikujte fitilj i podelite ga na 21 jednak deo. Oblikujte loptice i razvucte ih na male kore, veličine malog tanjira. Podelite kore na tri gomile, svaka gomila treba da ima po 7 kora.

Uzmite prvu gomilu, stavite jednu koru na sto, pospite je skrobom i pokrijte drugom, ponovo pospite brašnom i tako do poslednje sedme kore. Uzmite oklagiju i razvucite celu gomilu u jednu koru, prečnika pleha u kome ćete peći.

Namažite pleh sa malo maslaca i stavite dobijenu koru, pospite polovinom oraha. Nakon toga drugu gomilicu razvucite na isti način. Stavite jednu koru, pospite skrobom, pokrijte drugom i tako do sedme. Celu koru razvucite i stavite u pleh preko oraha.

Pospite preostalim orasima.

Sa trećom gomilom uradite kao i sa prve dve. Razvucite na jednu veliku koru i stavite u pleh.

Baklavu isecite po izboru, ja sam koristila male obruče ili čaše za rakiju i napravila sam male krugove u sredini. Nakon toga sam napravila proreze na rastojanju, koji liče na sunčeve zrake i u krajevima sam oblikovala male trouglove.

Rastopite maslac i prelijte baklavu, namažite je četkom, tako da cela bude natopljena maslacem.

Ugrejte rernu i pecite na 170 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i ostavite da se ohladi.

Napravite šećerni preliv tako što u šerpu stavite šećer u vodu. Stavite da provri, promešajte, dodajte sok od pola limuna i dva, tri zrna kardamona i ostavite na vatri 10-15 minuta dok se ne zgusne i dok se ne obrazuje šećerni sirup.

Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu, izvadite kardamon.

Ostavite na jedan dan da se natopi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: