Način pripreme
Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u posudu. Napravite udubljene i stavite jaja, ulje, sirće i mleko. Zamesite glatko i meko testo i ostavite da odstoji 30 minuta.
Od dobijenog testa oblikujte fitilj i podelite ga na 21 jednak deo. Oblikujte loptice i razvucte ih na male kore, veličine malog tanjira. Podelite kore na tri gomile, svaka gomila treba da ima po 7 kora.
Uzmite prvu gomilu, stavite jednu koru na sto, pospite je skrobom i pokrijte drugom, ponovo pospite brašnom i tako do poslednje sedme kore. Uzmite oklagiju i razvucite celu gomilu u jednu koru, prečnika pleha u kome ćete peći.
Namažite pleh sa malo maslaca i stavite dobijenu koru, pospite polovinom oraha. Nakon toga drugu gomilicu razvucite na isti način. Stavite jednu koru, pospite skrobom, pokrijte drugom i tako do sedme. Celu koru razvucite i stavite u pleh preko oraha.
Pospite preostalim orasima.
Sa trećom gomilom uradite kao i sa prve dve. Razvucite na jednu veliku koru i stavite u pleh.
Baklavu isecite po izboru, ja sam koristila male obruče ili čaše za rakiju i napravila sam male krugove u sredini. Nakon toga sam napravila proreze na rastojanju, koji liče na sunčeve zrake i u krajevima sam oblikovala male trouglove.
Rastopite maslac i prelijte baklavu, namažite je četkom, tako da cela bude natopljena maslacem.
Ugrejte rernu i pecite na 170 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Napravite šećerni preliv tako što u šerpu stavite šećer u vodu. Stavite da provri, promešajte, dodajte sok od pola limuna i dva, tri zrna kardamona i ostavite na vatri 10-15 minuta dok se ne zgusne i dok se ne obrazuje šećerni sirup.
Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu, izvadite kardamon.
Ostavite na jedan dan da se natopi.