Način pripreme
Krišku hleba potopite u sveže mleko. Oljuštite i sitno isecite luk i paprike.
U posudu stavite mleveno meso, jaje, grašak, papriku, dve kašike iseckanog luka. Ocedite hleb i dodajte ga u smesu sa biberom, soli, čubrom, kuminom i polovinom peršuna.
Dobro promešajte mleveno meso, oblikujte male ćuftice i uvaljajte ih u prezle. Ugrejte maslinovo ulje u tiganju i stavite ćuftice da se prže dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana, dodajte luk, pržite na kratko i stavite kašičicu aleve paprike. Sipajte paradajz i bujon, stavite malo šećera, so po ukusu i promešajte.
Poklopite i ostavite ćuftice da se dinstaju na srednjoj temperaturi 20-25 minuta, periodično mešajte. Pet minuta pred kraj kuvanja začinite jelo biberom i prstohvarom suvog bosiljka.
Na kraju pospite sitno iseckanim peršunom i servirajte.
Napomena: Recept je adaptiran iz emisije i recepta Rudolfa Van Veena. Pripremala sam jelo po originalnom receptu, ali sam nakon toga odlučila da promenim neke stvari, i mislim da je ova varijanta ukusnija.
Začini su po ukusu, dodajte onoliko koliko procenite.
U originalnom receptu luk je crveni, ako imate, koristite njega.