Srećne ćuftice

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Srećne ćuftice
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Očigledno da i ćuftice mogu da budu srećne, probajte i videćete zašto"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • paprike - 1 komad, crvena, mala
  • grašak - 100 g, iz konzerve
  • luk - 4 glavice, crni
  • prezle - 100 g
  • hleb - 1 kriška
  • sveže mleko - 100 ml
  • čubar
  • kumin
  • jaja - 1 komad
  • biber
  • so
  • peršun - pola veze
  • bujon - 1 šolja, od povrća
  • paradajz - 500 g, iz konzerve
  • bosiljak - 1 prstohvat, suv
  • šećer - 1 kašičica
  • aleva parika - 1 kašičica, dimljena
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Krišku hleba potopite u sveže mleko. Oljuštite i sitno isecite luk i paprike.

U posudu stavite mleveno meso, jaje, grašak, papriku, dve kašike iseckanog luka. Ocedite hleb i dodajte ga u smesu sa biberom, soli, čubrom, kuminom i polovinom peršuna.

Dobro promešajte mleveno meso, oblikujte male ćuftice i uvaljajte ih u prezle. Ugrejte maslinovo ulje u tiganju i stavite ćuftice da se prže dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana, dodajte luk, pržite na kratko i stavite kašičicu aleve paprike. Sipajte paradajz i bujon, stavite malo šećera, so po ukusu i promešajte.

Poklopite i ostavite ćuftice da se dinstaju na srednjoj temperaturi 20-25 minuta, periodično mešajte. Pet minuta pred kraj kuvanja začinite jelo biberom i prstohvarom suvog bosiljka.

Na kraju pospite sitno iseckanim peršunom i servirajte.

Napomena: Recept je adaptiran iz emisije i recepta Rudolfa Van Veena. Pripremala sam jelo po originalnom receptu, ali sam nakon toga odlučila da promenim neke stvari, i mislim da je ova varijanta ukusnija.

Začini su po ukusu, dodajte onoliko koliko procenite.

U originalnom receptu luk je crveni, ako imate, koristite njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: