bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Čokoladni kolač sa tikvicama

Čokoladni kolač sa tikvicama

Sia RibaginaSia Ribagina
Početnik
555302k52
Čokoladni kolač sa tikvicama
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
24/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ovakav čokoladni kolač sa tikvicama sigurno niste probali, ali vam preporučujemo da ga probate. Garantujemo izuzetan ukus"

Potrebni sastojci

  • jaja 4 komada
  • brašno - 250 g
  • šećer - 275 g (fin)
  • ulje - 350 ml
  • tikvice - 400 g, rendane
  • kakao - 65 g, lep
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • orasi - 90 g
  • za ganaš
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja i ulje. U drugu stavite brašno, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo, so i cimet, pomešajte sve suve sastojke i u njih dodajte umućena jaja.

Dobro promešajte drvenom spatulom dok se ne upije i ne homogenuzije smesa za kolač. Stavite rendane tikvice i mlevene orahe u smesu i ponovo promešajte.

Dobija se velika količina smese, zato prilikom pečenja podelite u dva pleha normalnog prečnika ili stavite u jedan veći, na primer više od 36 cm.

Pleh namažite sa malo ulja i pospite brašnom, sipajte smesu u njega, poravnajte i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-50 minuta, proverite čačkalicom za zube.

Napravite čokoladni ganaš tako što ugrejete pavlaku i pre nego što provri, skinite je sa vatre, stavite izlomljenu čokoladu, sačekajte minut i promešajte dok ne dobijete homogenu čokoladnu smesu.

Ovim ganašem pokrijte hladan kolač.

Ovaj kolač je po receptu sa bloga Lusi Evtimove i hoću da kažem da nisam vervala da će biti ukusno sa ovim tikvicama, ali sam odlučila da probam, i ne mogu rečima da vam opišem koliko je mek, vazdušast i sočan.

Izuzetno bogat čokoladom, tikvice se uopšte ne osećaju, a daju laganu vlažnost, koja čini kolač stvarno jedinstvenim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: