Način pripreme
Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni. Brašnom pospite dva pleha prečnika 28 cm, stavite papir za pečenje i ponovo pospite brašnom.
U posudi pomešajte žumanca, 60 ml mleka i vanilu.
U drugoj posudi dobro pomešajte suve sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo, kakao i so i u njih dodajte maslac i preostali deo mleka. Ako koristite mikser, prvo mutite na maloj brzini dok se ne pokvase suvi sastojci, nakon toga pređite na srednju brzinu i mutite oko 2 minuta, da smesa psotane mekana.
Postepeno dodajte smesu od jaja u tri dela, nakon svake mutite oko 20 sekundi.
Podelite smesu u dva pleha i poravnajte kuvarskom spatulom. Smesa dolazi do sredine pleha. Pecite između 25 i 35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
Ostavite plehove na rešetku da se ohlade oko 10 minuta.
Nakon toga okrenite pleh na rešetku, namazanu mašću da se kore ne polome, i okrenite ih sa gornjim delom na gore.
Fil i glazuru stavite kad se kore potpuno ohlade.
Za fil pomešajte na pari izmomljenu čokoladu, kakao, maslac i mleko. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smesu. Skinite sa vatre i uz pomoć žice ili miksera dodajte šećer u prahu i vanilu. Ako smesa ima mrvice, procedite je da bude glatka.
Pokrijte smesu i ostavite je u frižider da se stegne. Kad se fil stegne sipajte ga u posudu i mutite 1-2 minuta dok ne dobijete glatku smesu koja može da se razmazuje.
Nakon toga stavite jednu koru na poslužavnikk, pokrijte je sa 3/4 fila, stavite drugu koru i namažite tortu preostalim filom. Pokrijte i ostavite da se ohladi pre serviranja. Ja sam je ukrasila sitnim bombonama od suvog grožđa u mlečnoj čokoladi.