Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa vrganjima i povrćem

Rižoto sa vrganjima i povrćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Rižoto sa vrganjima i povrćem
Fotografije: marcheva14
2 / 5
27/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Prosto i prefinjeno, u isto vreme toliko jednostavno za pripremu i ukusno, da ćete ga odmah dodati u omiljene"

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 300 g (karnaroli)
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • luk - 1/2 male glavice, star
  • suvi vrganji - 50 g
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • mini šargarepa - 3 - 4 komada, isečena na tanke ivice
  • bujon od povrća - 1 l
  • belo vino - 50 ml, suvo, aromatično
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • majčina dušica - 3 prstohvata, suva
  • origano - 1 prstohvat, suv
  • slanina - 100 g
  • maslinovo ulje
  • parmezan
  • BUJON OD POVRĆA
  • šargarepa - 1 komad
  • paškanat - 1 komad
  • celer - 2 struka
  • đumbir - 5 cm, svež
  • luk - 1 glavica
  • crvena paprika - 1 komad
  • lovorov list - 1 komad
  • majčina dušica - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Bujon od povrća:

Očistie svo povrće. Isecite ih na velike komade i stavite u duboku šerpu sa svim začinima - bez soli. Prelijte hladnom vodom, oko 3-3, 5 litra, stavite na umerenu vatru i kuvajte oko sat-sat i po.

Bujon procedite i posolite.

2. Rižoto:

Pečurke potopite u toplu vodu na oko 20-30 minuta. Ocedite iz vode i sačuvajte vodu.

Slaninu isecite na kockice i propržite na suvom tiganju.

Praziluk sitno iseckajte, takođe i pola glavice starog luka, beli luk izgnječite ili izrendajte.

Ugrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju, dodajte praziluk, iseckan luk i beli luk i sotirajte oko 1-2 minuta. Sipajte vino i kuvajte oko 2-3 minuta dok se maslinovo ulje ne začini. Smanjite temperaturu ringle, dodajte pirinač, uz neprestano mešanje ostavite da zrna u sredini pobele, a sa strane da se malo zaprže.

Siiipajte vodu iz pečuraka i ostavite na umerenoj-slaboj vatri da se krčka, dok ne upije svu tečnost. Kad pirinač ostane na masti sipajte novu porciju, 1 veliku kutlaču bujona, dodajte pečurke, mini šargarepu, isečenu na tanke trakice, majčinu dušicu, origano i ostavite da potpuno upije tečnost i ponovo dodajte bujon.

Tako u trajanju oko 20-30 minuta, na 3-4 minuta dodajte bujon, dok se pirinač potpuno ne skuva, treba da bude kremas. Začinite solju u sveže samlevenim biberom, i ostavite da se krčka još 2-3 minuta na tihoj vatri.

Skinite sa vatre, šerpu ppokrijte pamučnom krpom, poklopite i ostavite 15 minuta.

Rižoto servirajte topao, pospite slaninom i izrendanim parmezanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: