Način pripreme
1. Bujon od povrća:
Očistie svo povrće. Isecite ih na velike komade i stavite u duboku šerpu sa svim začinima - bez soli. Prelijte hladnom vodom, oko 3-3, 5 litra, stavite na umerenu vatru i kuvajte oko sat-sat i po.
Bujon procedite i posolite.
2. Rižoto:
Pečurke potopite u toplu vodu na oko 20-30 minuta. Ocedite iz vode i sačuvajte vodu.
Slaninu isecite na kockice i propržite na suvom tiganju.
Praziluk sitno iseckajte, takođe i pola glavice starog luka, beli luk izgnječite ili izrendajte.
Ugrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju, dodajte praziluk, iseckan luk i beli luk i sotirajte oko 1-2 minuta. Sipajte vino i kuvajte oko 2-3 minuta dok se maslinovo ulje ne začini. Smanjite temperaturu ringle, dodajte pirinač, uz neprestano mešanje ostavite da zrna u sredini pobele, a sa strane da se malo zaprže.
Siiipajte vodu iz pečuraka i ostavite na umerenoj-slaboj vatri da se krčka, dok ne upije svu tečnost. Kad pirinač ostane na masti sipajte novu porciju, 1 veliku kutlaču bujona, dodajte pečurke, mini šargarepu, isečenu na tanke trakice, majčinu dušicu, origano i ostavite da potpuno upije tečnost i ponovo dodajte bujon.
Tako u trajanju oko 20-30 minuta, na 3-4 minuta dodajte bujon, dok se pirinač potpuno ne skuva, treba da bude kremas. Začinite solju u sveže samlevenim biberom, i ostavite da se krčka još 2-3 minuta na tihoj vatri.
Skinite sa vatre, šerpu ppokrijte pamučnom krpom, poklopite i ostavite 15 minuta.
Rižoto servirajte topao, pospite slaninom i izrendanim parmezanom.