Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa vrganjima i belim vinom

Rižoto sa vrganjima i belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa vrganjima i belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
26 min.
Ukupno
41 min.
Porcije
4
"Što više parmezana stavite u ovaj vegetarijanski rižoto, to će biti ukusniji!"

Potrebni sastojci

  • vrganji - 120 g
  • pirinač - 35 g, karnaroli
  • šalot - 50 g, luk
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • maslac - 45 g
  • belo vino - 100 ml
  • pavlaka - 2 kašike
  • bujon od povrća - oko 900 ml
  • parmezan - 60 g
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte maslinovo ulje u posudu i zagrejte ga. Usitnite luk i zapržite ga oko 3 minuta.

Stavite 80 g sitno isečenih vrganja i pržite još 3 minuta, da se raširi aroma predivnih pečuraka.

Sipajte pirinač u smesu (nemojte ga preti prethodno). Sipajte i belo vino. Nastavite da mešate 3 minuta.

Posolite i sledi veoma važan deo u pripremi rižota. Počnite da sipate po dve kutlače vrućeg bujona - dok pirinač ne apsorbije tečnost, ne dodajt sledeću dozu.

Sve vreme mešajte - ukupno oko 14 minuta. Oko osmog minuta dodajte preostale pečurke.

Dodajte pavlaku, maslac i polovinu parmezana. Mešajte još 2 minuta.

Servirajte vegetarijanski rižoto odmah posipajući ga svežim peršunom i sa preostalih 30 grama parmezana.

Rižoto sa vrganjima i belim vinom je sjajan, probajte ga!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: