Način pripreme
1. Dobro operite jagnjeću džigericu i srce. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite na umerenu vatru na oko jedan sat, dok se dobro ne skuva. Skidajte penu u početku kuvanja. Precedite bujon, biće vam potrebno oko 1 l bujona. Možete odmeriti na jedan deo pirinča - 3 i 1/2 dela bujona. Džigericu i srce isecite na male komade.
2. Sitno iseckajte luk i šargarepu i pržite ih u ulju dok ne omekšaju. Sipaje pirinač, koji ste prethodno potopili u vodu i pažljivo oprali od skroba. Pržite i njega kratko, mešajte da se ne zalepi.
3. Čim pirinač postane staklast, stavite pečurke, kašiku paradajz pirea i mast, i nakon nekoliko minuta sipajte bujon. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne bude polgotov i dok tečnost ne ispari - oko 10 minuta.
4. Dodajte jagnjeće iznutrice i veći deo mente - sitno iseckanu, začini solju i biberom i prebacite u pleh. Ako procenite da je piriinač još uvek tvrd, sipajte još malo bujona ili vode.
5. Pecite dok jelo ne ostane na masti u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni (još 10 minuta odprilike).
Servirajte toplo, posuto sa još iseckane sveže mente.
Prijatno!