Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Iznutrice»Pirinač u Rerni»Pirinač sa jagnjećom džigericom i srcem, pečurkama i mentom

Pirinač sa jagnjećom džigericom i srcem, pečurkama i mentom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Pirinač sa jagnjećom džigericom i srcem, pečurkama i mentom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
27/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
8
"Očekivano ukusan rezultat"

Potrebni sastojci

  • prinač - 280 g
  • jagnjeća džigerica
  • jagnjeće srce - 400 g
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • peurke - 150 g
  • menta - 2 šake, listovi
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - 80 ml
  • svinjska mast - 1 supena kašika
  • paradajz pire - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Dobro operite jagnjeću džigericu i srce. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite na umerenu vatru na oko jedan sat, dok se dobro ne skuva. Skidajte penu u početku kuvanja. Precedite bujon, biće vam potrebno oko 1 l bujona. Možete odmeriti na jedan deo pirinča - 3 i 1/2 dela bujona. Džigericu i srce isecite na male komade.

2. Sitno iseckajte luk i šargarepu i pržite ih u ulju dok ne omekšaju. Sipaje pirinač, koji ste prethodno potopili u vodu i pažljivo oprali od skroba. Pržite i njega kratko, mešajte da se ne zalepi.

3. Čim pirinač postane staklast, stavite pečurke, kašiku paradajz pirea i mast, i nakon nekoliko minuta sipajte bujon. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne bude polgotov i dok tečnost ne ispari - oko 10 minuta.

4. Dodajte jagnjeće iznutrice i veći deo mente - sitno iseckanu, začini solju i biberom i prebacite u pleh. Ako procenite da je piriinač još uvek tvrd, sipajte još malo bujona ili vode.

5. Pecite dok jelo ne ostane na masti u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni (još 10 minuta odprilike).

Servirajte toplo, posuto sa još iseckane sveže mente.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: