Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Burek sa okupanim korama

Burek sa okupanim korama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k327
Burek sa okupanim korama
Fotografije: Maria Simova
1 / 7
21/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
16
"Da li znate od kada tražimo recept za burek sa okupanim korama, da li smo sada zaslužili dva parčeta"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 1 supena kašika
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • voda - 1 šolja, topla
  • brašno - koliko je potrebno
  • ulje - 200 g
  • sir - 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte i umutite jaja sa solju, uljem, sirćetom i toplom vodom. U etapama u njih dodajte prosejano brašno i mešajte, zamesite meko testo.

Podelite testo na 10 loptica, od kojih dve treba da budu malo veće, uvijte u čistu krpu i ostavite tako 30 minuta.

Oklagijom razvijte 8 malih loptica na tanke kore i poređajte jednu na drugu, između stavite malo brašna da se ne lepe.

Napunite veliku šerpu vodom i posolite po ukusu, stavite je na vatru da provri. Napunite drugu veliku šerpu hladnom vodom.

Iscite kore na kvadrate i stavljajte list po list u vrelu vodu, Kad voda ponovo provri, procedite je i stavite kuvane listove u hladnu vodu, promešajte.

Kore procedite u đevđiru i ostavite ih da se ocede. Ugrejte ulje i ostavite da se ohladi, a sir izmrvite.

Stavite 3 supene kašike ulja na dno pleha. Razvijte jednu od dve preostale lopte na koru, veću od dna pleha. Stavite list u pleh, ivice treba da vire iz pleha.

Pospite sirom i počnite da ređate kuvane listove - list po list, i na svaki red listova stavljajte sir i polijte ga sa 3 supene kašike ulje, i tako dok ne potrošite listove, završite sirom.

Prekolopite ivice donje kore i drugu razvijte drugu loptu na koru, njom uvijte burek, podvijte krajeve sa strane. Odozgo sipajte preostalo ulje i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, pecite oko jedan sat.

Izvadite pleh i naprskajte gornji list vodom, uvijte čistom krpom da se popari.

Veoma ukusan burek sa kuvanim korama, mek i sočan, prosto izuzetan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: