Torta Medeni jogurt

25/03/2018
"Čak će i zakleti čokomanijaci priznati da je ova torta Medeni jogurt čarobno ukusna "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 462
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Komentarisano1 times
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1 šolja
  • med - 3 supene kašike
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • brašno - 4 šolje + za mešnju
  • za krem
  • ceđeno mleko - 400 g
  • kisela pavlaka - 800 g
  • šećer - 12 supenih kašika
  • limun - 1/2, samo kora
  • za ukras
  • orasi - 150 g (mleveni)
* merne jedinice

Način pripreme

U dukokoj posudi umutite jaja i šećer. Dodajte sveže mleko, sodu bikarbonu, maslac i med.

Stavite na vatru i mešajte neprestano. Smesa bude 5 puta veća kad provri. Kuvajte dok ne dobijete karamel boju. Vreme je oko 15 minuta

Gotovu smesu ostavite da se ohladi.

Počnite da dodajemo po malo od brašna, mešajte kašikom. Kad postane dovoljno gusto, sipajte na brašnom posutu radnu površinu i mesiterukama.

Dobijeno testo podelite na 5-6 jednakih delova.

Isecite krugove od papira za pečenje, prečnika 28 cm.

Svakik deo razvucite na tanku koru, prečnika papira i stavite na njega Ako je potrebo, isecite da dobijete pravilan krug. Izbušite viljuškom na nekoliko mesta, da se ne podižu kore, i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni, oko 8-10 minuta.

Ostavite gotove kore da se potpuno ohlade.

Za krem pomešajte ceđeno mleko i kiselu pavlaku. Dodajte šećer i izrendajte koru od pola limuna. Mešajte dok se šećer ne rastopi.

Počnite da sastavljate tortu, smenjujete kore i krem. Obilno namažite i sa strane. Pospite mlevenim orasima.

Torta treba da odstoji u frižideru bar 12 sati.

Bon apeti!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Lepa Mara
Lepa Mara
13.09.2018 12:51
Molila bih ako neko može da mi pojasni šta je to "ceđeno mleko"!? Nekako mi se čini da bi pre trebalo kondenzovano mleko, jer ako pomešam 400 g proceđenog običnog mleka sa pavlakom, bojim se da ću dobiti tečnu masu i da to nikako ne može biti fil, a i ne shvatam poentu ceđenja mleka. Ako se postavljaju recepti prevedeni sa stranih sajtova, bilo bi lepo staviti link ka originalu pa bi tako mogle da se otklone nedoumice.
1
0